Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga eller bli tillfrågad, det är frågan

Tidsgränser är problematiska. Det mest aktuella och upprörande exemplet på en galen tidsgräns är ämnet för huvudledaren här över .

Annons

Regeringens förändrade regler i sjukförsäkringen innebär att sjuka vid en viss tidpunkt betraktas som redo att pröva sina vingar på arbetsmarknaden – trots att de kan vara både mentalt och fysiskt vingklippta. Men det finns också andra tidsgränser som ställer till problem.

Varför ska Miljöpartiet göra sig av med Maria Wetterstrand nästa år? Jo, för att det i partiets stadgar finns en passus om att språkrören som längst får sitta nio år. Wetterstrand byts ut, inte för att hon gjort ett dåligt jobb – MP samlade rekordstöd i riksdagsvalet och går särskilt starkt bland unga – utan för att tiden är ute. Det finns säkert en del som tycker att Miljöpartiets nioårsregel är ett fint exempel på ett modernt ledarskapstänk. Själv tycker jag bara att det är dumdristigt.

På en annan punkt förtjänar dock de gröna beröm och det är processen med att vaska fram kandidater till att efterträda Wetterstrand och Peter Eriksson. I går meddelade riksdagsledamoten Åsa Romson att hon vill ta över den kvinnliga språkrörsposten . ”Jag har funderat ett tag och svarat ja. Det är ett jätteintressant uppdrag”, säger Romson. Bara så där, hur enkelt som helst.

I maj väljer MP nya språkrör, några månader tidigare utser Socialdemokraterna sin nästa partiledare. Tänk om en sosse på samma sätt som Maria Romson skulle uttala sin vilja att leda socialdemokratin. Oj oj! Förebråelserna skulle hagla, vederbörande skulle instrueras att rätta in sig i leden och veta sin plats. Inom socialdemokratin frågar man inte, man blir tillfrågad.