Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga: Behövs fyra kommunalråd?

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) förklarar varför Östersund inte bara har ett, eller två eller tre utan fyra kommunalråd.

Annons

För Socialdemokraterna i Östersund finns det en fråga som bör dominera debatten hela vägen fram till valet:

– Jobben.

Det säger kommunalrådet AnnSofie Andersson.

– Vi ökar befolkningen och har nu passerat 60 000 vilket är fantastiskt, men målsättningen är att öka ännu mer och den enda förutsättningen är att folk kan hitta sig en sysselsättning i Östersund.

# Vad kan kommunen göra?

– För att kunna vara en bra arbetsgivare måste de anställda ha en bra service så att man är trygg när man lämnar sitt barn på dagis eller på skolan. Man känna sig trygg när det gäller anhöriga som har vård inom omsorgen. Det är viktigt att det finns en infrastruktur i form av exempelvis busstrafik som funkar och att kommunen är tillräckligt attraktiv på fritiden.

– Vi behöver varandra. Kommunen behöver företagen och jobben för att de är med och bidrar med skatteintäkter för att finansiera vår skola och den offentliga servicen.

Moderaternas Pär Jönsson anser att handeln är en av de större frågorna inför valet. Inte jobben.

– Nej, handeln är ingen valfråga. Kommunen kan inte bestämma var folk ska handla. Där är konsumentmakten väldigt stor och den avgörs inte i kommunvalet

# Men om kommunen säger ja till nya handelstomter som vid betongstationen, då har ju kommunen pekat med hela handen och således berättat bestämt var handeln ska finnas.

– Absolut, så är det ju. Och då står ju det emot Pär Jönsson som vill släppa hela Odenskog fri med handel med kanske 200 000 kvadrat och vi pratar 20 000 kvadrat. Så vi har olika uppfattningar.

– Men jobben är förutsättning för tillväxt och ökade skatteintäkter i Östersunds kommun.

# Östersunds kommun har fyra kommunalråd – ska det verkligen behövas?

– Man ska inte underskatta titeln som kommunalråd som dörröppnare gentemot departement och regering. Vi är tre partier med gemensamt ansvar i majoriteten och då är det rimligt att de tre partiernas gruppledare har titeln kommunalråd och ansvarsområde utifrån det.

I Östersunds kommun har det också varit en tradition att även oppositionsledaren har titeln kommunalråd.

– Det är ju inte så att man bara har en titel utan ansvar. Carina Asplund är ordförande i utvecklingsutskottet med ansvar för landsbygdsfrågor och matfrågor. Karin Thomasson är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och har även ansvar för frågor som rör klimatet.

# Kommer konstellationen med S, MP och C bestå även efter valet?

– Vi sade, när vi bildade majoriteten 2012, att det är bra för Östersunds kommun och att vi vill ta ett gemensamt ansvar. Vi konstaterade också att vi är en majoritet fram till valet under mandatperioden, sedan går vi till val som enskilda partier.

– Vi har aldrig haft ett rödgrönt valalternativ som allians för Östersund till exempel. Vi går till val som enskilda partier men väljarna kan naturligtvis konstatera att vi har klarat av att styra tillsammans under åren.

# Det kan ju vara bra för väljarna att veta hur Socialdemokraterna ställer sig till ett framtida partisamarbete.

– Jag hoppas och tror att vi kan vara kvar i en majoritet efter valet. Vilka partier som ingår i den majoriteten, det får vi väl se.

– Man ska också komma ihåg att vi har inte har lovat något annat än att vi tre partier ska styra fram till det kommande valet. Vi låg på nästa 40 procent i förra valet och ambitionen är att öka några procent. Det tror jag är realistiskt.

AnnSofie Andersson konstaterar förövrigt att hon tycker det är skönt att Östersund mår gott av mångfalden.

– Det känns skönt att det inte är någon tvistefråga. Att vi får nya invånare, personer med olika erfarenheter och bakgrunder, etnicitet...

– Vi har också en generationsavgång som gör att vi behöver rekrytera inte bara inom kommun och landsting utan även i de privata företagen behöver vi rekrytera ny arbetskraft. Där konkurrerar vi med alla andra kommuner i Sverige och då gäller det att Östersund är tillräckligt bra och intressant att flytta till. Och då är det inte bara inom Sveriges landsgränser vi ska söka dem som vill flytta hit.

– Är vi duktiga på flyktingmottagande och får dem att stanna i Östersund och skaffa ett bra liv så har vi vunnit mycket.