Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräckt, privat och roligt med Hanna Hellquist

/

Annons

Sedan något år tillbaka har hon med sina kåserier höjt läsvärdet på Dagens Nyheters Namn & Nyttsida till Red Top-nivå. Med sina fräcka och rättframma porträttintervjuer i samma tidning har hon positivt överraskat både läsare och intervjuoffer.

Klart att det bara var en tidsfråga innan ett bokförlag skulle upptäcka Hanna Hellquist och det blev Bonniers som fick nöjet att servera hennes debutbok, ”Karlstad zoologiska” heter den, 91 korta kåserier med djur- och familje-tema.

Hannas familj har vi ju redan lärt känna: Hennes trygga värmländska mamma, som står pall för det mesta, och mammans allergiske pojkvän, samt den äventyrlige, ölpimplande, maniskt djursamlande pappan, som alltid bjuder på nya utmaningar.

Sin debutbok har Hanna Hellquist med mycket kärlek och avslöjande uppriktighet tillägnat sin pappa, som var den som en gång drev Karlstad Zoologiska, innan han störtade ut på nya äventyr i Indien, Tonga och andra exotiska platser i världen, för att alltid vända åter till Värmland och en ständigt växande djurfarm.

Hästar, hundar, katter, möss och ormar, fåglar, akvariefiskar, ödlor och munkparakiter, rävar grisar, getter och marsvin, sniglar, kaniner, sköldpaddor och spindlar. Hanna Hellquist har inte behövt växa upp i ensamhet. Det fanns alltid ett djur att ha i famnen, på axeln, i sängen eller mellan brösten. Och så har hon haft sin pappa, en sannskyldig inspirationskälla i liv, journalistik och litteratur.

Journalister brukar uppmans odla en personlig ton, men passa sig noga för att bli privata. Hanna Hellquist har satt en ny standard; Att vara hejdlöst privat, utan några som helst familjehemligheter. Gapskrattande kastar vi oss över hennes texter och möter en brokig samling djur och människor i den Guds hage som huvudsakligen utgörs av Karlstad med närmaste omnejd.

Mer läsning

Annons