Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fräckt inbrott på Storliens brandstation

Storliens brandstation utsattes förra veckan för ett fräckt inbrott där alla brandbilarna länsades på livsviktig kommunikationsutrustning.

– De leker med människors liv, säger styrkeledare Niklas Holmedahl.

Niklas Holmedahl är både upprörd och förundrad över det inträffade. Att någon skulle göra något så lågt som att bryta sig in och stjäla på en brandstation, det trodde han faktiskt inte. Men nu har det hänt.

– De har tömt brandbilarna på übervitala delar så hade det hänt något i helgen, en brandinsats, då hade vi inte kunnat göra någon rökdykning för att rädda folk eftersom vi inte har någon kommunikation med varandra överhuvudtaget, säger Holmedahl.

Inbrottet skedde någon gång mellan torsdag och lördag morgon. Gärningsmännen tog sig in genom att trycka in en fönsterruta i porten.

– Sedan har de satt tillbaka den igen, säger Holmedahl.

Väl inne samlade de ihop all kommunikationsutrustning, inklusive sex dyrbara rökdykarradios och en handburen radioenhet för insatsledarna. Det som förundrar brandmännen mest är att de också gick in i bilarna och bröt loss alla fasta radioapparater de kunde hitta.

– De är ju rätt gamla. Det är ingen som vill ha dem längre.

De tog även viktiga verktyg, som motorsågar, motorkapar och mutterknackar.

Nu på måndagsmorgonen räddningsledningen från Järpens brandstation kommit dit med extrautrustning. En bil tog de med sig för reparation och installering av ny radioutrustning. Under tiden får Storlien låna en gammal bil de haft tidigare.

– Så nu klarar vi i alla fall en utryckning, säger Niklas Holmedahl, som faktiskt hoppas att tjuvarna ska lämna tillbaka sakerna när de inser hur viktiga de är.

Under måndagen kom också polis från Järpen och gjorde brottsplatsundersökning.

– De kunde inte hitta några fingeravtryck, så de tror att tjuvarna hade handskar, säger Holmedahl, som är bedrövad över hela situationen.

•Men är inte brandstationerna larmade?

– Nej, säger Holmedahl. Det är väl ingen som gör inbrott på en brandstation!

Åres närpolischef Eva Helin förstår brandmännens upprördhet. Men hon kan inte säga att hon är speciellt förvånad över att en brandstation drabbats.

– Folk gör ju inbrott precis överallt, det bara är så, säger hon.