Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA hotar svensk konkurrensförmåga

På tisdag börjar Försvarets Radioanstalt (FRA) att tappa våra telekablar på samtal, sms och epost.

Annons

Nu varnar telekombranschen för att lagen hotar svenska affärsmöjligheter.
– Vi tycker att det är väldigt olyckligt med en sådan här nationell särlagstiftning. Det vore mycket bättre om man harmonierade det med EU, säger Pär Nygårds, som är näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT & Telekomföretagen.
Flera operatörer är oroliga för att Sveriges anseende som en öppen och tillväxtorienterad IT-nation ska försämras med den nya FRA-lagen. Även med ändringarna av lagen, kan den upplevas som integritetskränkande, enligt Nygårds.
– Det finns en oro över tilliten, som är viktig i en sådan här bransch. Hanteringen av lagen har inte precis underlättat den utan snarare spätt på den, säger han.
Norge klagar
Det finns, enligt Nygårds, utländska kunder som bett sina operatörer att placera sina servrar utomlands, för att undkomma FRA-spaningen. Inte minst i Norge, vars trafik i huvudsak går genom Sverige, har upprördheten varit stor, framhåller han.
Därtill kommer de osäkra kostnaderna till följd av lagen. IT & Telekomföretagen har beräknat att bara FRA-lagen kommer att innebära kostnader på mellan 100 och 300 miljoner kronor.
– Någonstans måste ju de kostnaderna tas ut, säger Pär Nygårds.
På FRA är man däremot nöjd med att lagen nu träder i kraft, även om allt inte ännu är på plats för att inhämtningen av uppgifter kan börja.
Topphemliga punkter
– Vi kommer gradvis att påbörja inhämtning av kabelburen trafik. Men allt är inte klart och det är ju ganska naturligt med tanke på att man både ska etablera samverkanspunkter och att det finns en del nya kontrollinstanser. Och då finns det en administrativ behandling här som är ny, säger FRA:s informationschef Anni Bölenius.
Samverkanspunkterna är de ställen runt om i landet där till exempel Telias trafik till och från utlandet överlämnas till FRA. Var punkterna finns ska vara topphemligt.
Om alla samverkanspunkter redan fungerar verkar inte heller vara öppen information.
– Allt är inte klart men jag kan inte kommentera i detalj. Vi samarbetar med operatörerna och det pågår samtal. Den dialogen sköter vi med dem, säger Anni Bölenius.

Mer läsning

Annons