Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Vi bör ha färre kommuner

Folkpartiet vill att staten tar mer ansvar för skola, vård och infrastruktur. Dessutom vill de diskutera hur många kommuner Jämtlands län ska ha.

Med bara en kommun, skulle man spara 200 miljoner bara på förvaltnings- och politisk nivå.

Annons

– Vi måste våga diskutera frågan om färre kommuner. Det bor 126 000 invånare i länet och som kommun skulle vi bli den tionde största i landet. Då skulle vi kunna bli en stark röst i SKL, Sveriges kommuner och landsting, liksom mot övriga Sverige, säger Pär Löfstrand.

Han menar att det är dags att väcka frågan om hur många kommuner det är rimligt att ha.

Men det är en kontroversiell fråga som nästan inget parti vågar ta i idag.

Han pekar på att Östersund växer medan det i Bräcke, Ragunda och Strömsund blir allt färre som bor kvar. Mer pengar måste till från staten om det ska gå att överleva.

– På landsmötet tog vi ett beslut om att det måste finnas ett statligt ansvar för IT-infrastrukturen i de glesa delarna av Sverige. Vi kan inte göra som Bräcke kommun, 2011 hade de 0,03 procent bredband, nu satsar de på att bygga ut och kommunen får betala notan.

Folkpartiet vill också att staten tar fullt ansvar för skolan, men det ska finnas valfrihet. De vill inte att riskkapitalbolagen ska tjäna pengar på att äga skolor utan det ska finnas ett långsiktigt ägande.

– Sedan finns det stora utmaningar inom vården, staten måste ta ansvar för den högspecialiserade vården. Det kan inte vara så att man sitter med "Svarte Petter" om man får dyra patienter i en liten region. Men i den frågan fick jag inte partiet med mig.

Pär Löfstrands intryck från landsmötet är att det finns en stor enighet inom partiet och att partiet blivit mer tydligt socialliberalt. Han tror att jämställdhet kommer att bli en viktig fråga i valrörelsen.

Han pekar på beslutet med tre pappamånader i föräldraförsäkringen, att vi måste börja diskutera könsfördelning i bolagsstyrelser och hur samma förutsättningar ska kunna nås oavsett vilket kön man föds till.

– Det är märkligt att pojkar får en fördel bara för att de föds till det könet, säger han. Det finns många duktiga liberala feminister som kommer att propagera mot detta. Men det finns även de som har en mer libertariansk ådra som inte vill att vi ska börja rota i detta.

Men pappamånaderna gillar inte Moderaterna?

– Det finns en skiljelinje här, lika som det var i skolfrågorna där vi ville ha karriärvägar, lärarlegitimationer och nu vill vi förstatliga skolorna. Främst handlar det om att lyfta lärarlönerna, för i kommunaliseringen har lärarnas löner tryckts tillbaka.

Pär Löfstrand är säker på att Folkpartiet kommer att driva på vad gäller tredje pappamånaden i Alliansen och i riksdagen, detta trots att Moderaterna är mot förslaget.

Kvinnojourerna är en lokal fråga som han bekymrar sig över, en verksamhet som håller på att "dribblas bort".

– Det är viktigt att det finns skyddshem då alldeles för många kvinnor blir misshandlade och inte har någonstans att ta vägen. Här måste vi ta initiativ lokalt. Jag blir bekymrad när det diskuteras om att lägga ner öppna förskolor, en mötesplats där det finns kvalificerad personal.

– Lagen säger inte att vi måste ha en öppen förskola och då kan vi strunta i det. Men lagen säger inte att vi ska ha stora idrottsarenor och ishallar heller. De mjuka frågorna förhandlas bort, medan det andra är självklart.

Pär Löfstrand väljer att prata om jämställdhet mer än skolfrågor, det beror inte på att FP tappat i förtroende i opinionen när det gäller dessa frågor. De har helt enkelt flyttat fokus efter att ha genomfört de största reformerna sedan 1842.

– Det är viktigt att vi har dessa reformer och ser till att skolan styrs om efter dem lokalt. Förstatligandet ligger i den tanken när man ser hur svårt det är att få intentionerna i lagstiftningen att verka på lokal nivå.

Vad händer med betygen då?

– Vi har sagt att vi ska ha betyg från årskurs fyra, det är rimligt för då hänger det ihop med läroplanen. Syftet med betyg är att kunna följa upp eleverna som riskerar att misslyckas.