Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: "Slöseri då läkare blir administratörer"

– Läkare med 15 års utbildning jobbar inte med det han/hon är utbildad för, det är ett fruktansvärt slöseri.
Det måste gå att göra karriär inom yrket, anser Mats El Kott (FP) och pekar på att alldeles för många läkare blir administratörer.

Annons

Nu tänker han skriva en motion till landstingsfullmäktige om möjligheter att göra karriär inom landstinget.

Mats El Kott har under den gångna mandatperioden varit ersättare i landstingsstyrelsen och ordinarie ledamot i landstingsfullmäktige.

– Men jag har inte varit med i Allianssamarbetet därför att de inte stod upp för mig i samband med valet till vice ordförande i personalutskottet.

Alliansen hade kommit överens om att (FP) skulle ha den platsen, men (S) accepterade inte valet av honom.

– Det blev en omröstning i styrelsen och jag blev inte vald. Men det gjordes en sluten omröstning, det får man inte göra. Jag överklagade. Förvaltningsrätten ogiltigförklarade beslutet och det blev en muntlig omröstning.

– Då hade (M) chansen att rösta på mig. (S) lade ner sina röster medan (M) röstade på en annan kandidat.

Sedan dess har inte Mats El Kott samarbetat med Alliansen. Nu hoppas han på ett bättre samarbetsklimat nästa mandatperiod.

– För att komma till rätta med landstingets ekonomi har vi kommit med en massa förslag till åtgärder, men majoriteten tar ingenting som kommer från oss, konstaterar han.

Och (FP) är aktiva i fullmäktige. Ett förslag är att analysera varför folk slutar.

– Jag skrev en motion om detta, men då sa Bengt Bergqvist (S) att det redan görs och sammanställs i november varje år. Jag begärde att få ut dessa sammanställningar, då visade det sig att de aldrig hade gjorts.

– Sedan försökte jag få ut sammanställningen i november 2013, men inget var klart förrän personalbokslutet kom. Men det är inte infört i årsberättelsen. Till sist fick jag ut uppgifterna från personalansvarig, en sida. Det är cheferna som har gjort intervjuerna vilket är helt fel.

– Vi vet därför inte varför en massa folk slutar, exempelvis på Solliden och Psykiatrin. Vi vet heller inte varför folk stannar kvar på vissa ställen.

Han berättar om en träff med distriktsläkarföreningen där det kom fram att folk slutade på grund av ökad belastning.

– Men de har en begränsad arbetstid och då ska de hinna med ett visst antal patienter. Det är de rädda för att diskutera med oss politiker, de vill inte att vi ska lägga oss i. Men vi är faktiskt deras arbetsgivare.

Han pekar på att det är väldigt många tidsbegränsade anställningar inom landstinget.

– Om det är så svårt att få folk, varför har man då så många tidsbegränsade anställningar? undrar han.

Ska det bli ordning och reda i landstingets ekonomi tror han att de måste ha kontroll över personalläget, där ligger den största kostnaden.

Och han anser att det saknas en långsiktig riskanalys både i landstinget och i länet.

– Ta skatteutjämningssystemet, det (S) skyller på hela tiden. Det är ett gammalt skatteutjämningssystem som vi var överens om när det togs. Det som har ändrats har varit till vår fördel.

– Men eftersom omvärlden har ändrats, har det blivit negativt för oss. Här har det inte gjorts någon riskanalys på 5-10 år, då blir det brandkårsutryckningar när vi förlorar en massa miljoner.

Han säger också att det är viktigt att sjukvården analyserar vad de är bäst på och ser om det går att sälja vård till andra delar av Sverige. Då blir det intressant att jobba här.

Mats El Kott anser också att den högspecialiserade vården bör staten ta hand om. Men han vill inte förstatliga hela sjukhusvården.

Hur skulle det märkas om FP fick mera makt?

– Vi skulle föra en mycket bättre personalpolitik. Här tycker jag landstinget har slarvat. Det måste till fler åtgärder, inte bara planer.

– Sedan behövs mer kreativitet när det gäller bostäder. Jag är för olika typer av kollektivt boende, då handlar det inte om gröna vågen. Men det måste byggas för det, det kan bli billigare om inte alla behöver ha varsin disk- och tvättmaskin.

– Dessutom måste vi bli duktigare på att söka pengar från EU.

Folkpartiet, är det skolan som är er hjärtefråga?

– Nej, vår hjärtefråga är den enskilda människan möjligheter, att kunna testa sina gränser.

Behövs det en skattehöjning för att klara ekonomin?

– Hur många flyttar till Bräcke och Ragunda då? Vi kan inte hålla på att höja skatten. Det är inte lösningen. Om du i stället höjer patientavgiften minskar behovet av vård.

– Det är det ingen som vågar säga i valtider, men jag vågar för så är det. Då du har passerat maxbetalning börjar du utnyttja sjukvården mer. Därför bör maximibeloppet höjas!

Hur går det i valet?

– Om folk tar sig till vad vi har gjort borde vi få några fler mandat.