Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP-krav: Skapa ungdomsjobb i landstinget

Finn Cromberger (FP) kräver i en motion att landstinget omedelbart tar upp förhandlingar, med berörda fackföreningar, för att få till en lokal överenskommelse för att skapa ungdomsjobb.

Annons

Orsaken är den överenskommelse som Sveriges kommuner och landsting och fackförbundet Kommunal tecknat.

Ett avtal som handlar om ett års utbildnings- och introduktionsanställning för unga med utbildning inom vård och omsorg men utan yrkeserfarenhet av vårdarbete.

Det andra avtalet är arbetslivsintroduktion för arbetslösa ungdomar, i första hand 19-25 år, inte bara inom vård och omsorg utan även andra verksamheter. Löper under tolv månader utan löfte om anställning därefter.

"Gemensamt är att det ska vara arbete och lön till 75 procent och utbildning till 25 procent. Denna centrala jobbpakt förutsätter lokala överenskommelser för att det ska bli några anställningar", skriver Finn Cromberger i sin motion.

Redan i mars 2012 motionerade han om detta men motionen avslogs med motiveringen att landstinget inte tecknar några säravtal.

"Att bara kunna knysta om lägre ersättning och studier på arbetstid var nästa revolutionärt uppfattade jag det som om majoriteten tyckte", skriver han vidare.

Men han nöjer sig inte med detta. I en interpellation till ordföranden och personalpolitiska utskottet undrar han om utskottet har diskuterat och kanske beslutat om möjligheten att "anställa" arbetslösa ungdomar?

Om inte, vill han veta om det kommer ett lokalt avtal så ungdomar får chansen att träda in i arbetslivet och slippa leva på bidrag.

"Vi måste som länets näst största arbetsgivare vinnlägga oss om att dra vårt strå till stacken för att minimera ungdomsarbetslösheten. Ett ständigt mantra från flertalet partier är ungdomsarbetslösheter som ett verkligt "gissel". Här har vi chansen att göra något."