Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: "Det blir maktskifte i Östersund"

Med endast några dagar kvar till valet tror Pär Löfstrand (FP) att det blir ett maktskifte i Östersunds kommun.

– Valvindarna känns så just nu, slår han fast utanför valstugan på Stortorget i Östersund. Jag tror att Socialdemokraterna kommer att få lämna ifrån sig makten, men vilken koalition det blir kan jag inte säga i dag.

– För mig är det inte viktigt vilka maktpositioner som FP får, utan det handlar om vilken politik vi kan få igenom. Jag är dessutom öppen för samarbete med Vänsterparitet och Miljöpartiet. Sedan är det osäkert hur det blir med Centern om de fortsätter samarbetet med Socialdemokraterna.

– Det måste väljarna veta, fortsätter han, att med en röst på Centern vet man inte vad det blir. Jag tror i varje fall att Folkpartiet kommer att göra ett bra val.

Pär Löfstrand kandiderar både till kommunfullmäktige i Östersunds kommun och till riksdagen.

Vad är då den viktigaste fråga i kommunen?

– Att vi slutar spara på skolan. Östersund är den fjärde rikaste kommunen i landet och då borde vi ha Sveriges bästa skola. I dag ligger vi på 180:e plats i rankningen om resurser till skolan i landet.

– Det handlar inte bara om att minska barngrupperna i förskolan, utan också om att höja statusen för förskollärarna. Jag kommer att lägga mitt fokus där.

Har Folkpartiet i Jämtland haft någon riksdagsledamot?

– Elias Jönsson från Hammerdal, han lämnade andra kammaren i riksdagen 1970. Det är jättetufft att vara med och slåss om de fyra riksdagsmandaten som länet har. Därför arbetar jag mycket med lokala frågor och hoppas att det ska ge resultat även i riksdagsvalet.

Pär Löfstrand sticker inte under stol med att det skulle vara häftigt att få en plats i riksdagen, han strävar förstås att ta ett mandat. Kanske är det ett utjämningsmandat som ska ta honom dit.

– Det skulle vara så häftigt att komma in i riksdagen. Då skulle jag vilja jobba med biologisk mångfald och vandringsvägar hos kraftverken, säger han förhoppningsfullt.

Folkpartiet är ett skolparti, vill ni vara det?

– Skolan är grunden för att skapa ett jämställt samhälle och det är därför FP driver skolfrågorna så hårt. Framför allt när vi har en partiledare som är utbildningsminister. Men jag tycker även om begreppet feminism.

På rockslaget har Pär Löfstrand en knapp där det står "Feminism utan socialism". Samma slogan finns på valaffischer med Jan Björklund som affischnamn.

Varför marknadsför ni inte era kvinnor?

– Det är den kändaste personen som har fått profilera frågan och det är väl jättebra att Jan Björklund driver den också, säger Pär Löfstrand.

Är frågan om vattenkraft något som du ställer dig bakom?

– Jag tror att man måste tänka annorlunda när det gäller regional utveckling. Vi har ett jätteproblem i flera av kommunerna, med hög genomsnittsålder, stora sjukskrivningstal, höga skatter och låg andel företagare.

– Vi har tagit ett beslut i Folkparitet att arbeta för att bli färre kommuner. På sikt ska länet bli en enda kommun. Vi måste våga diskutera detta även i valrörelsen. Till att börja med skulle vi ta bort kommungränsen mellan Östersund och Krokom.

– Med Jämtland som en kommun med 126-127 000 invånare, landets elfte största kommun, skulle vi få en väldigt stark röst i SKL, Sveriges kommuner och landsting, avslutar Pär Löfstrand.