Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP blir tungan på vågen?

Just nu ser det ut som att Folkpartiet, med ett mandat, kan fälla avgörandet i striden om makten över kommunfullmäktige i Härjedalen. Med sitt ett enda mandat kan partiet ge majoritet till en koalition bestående av S, V och lokala Vox Humana.
– Det vore olyckligt med ett minoritetsstyre, säger Lars Bygdén, ordförande för Folkpartiet.

Bland politiskt intresserade härjedalingar surrar nu vilda ryktena om vilka eventuella partier som kommer att försöka bilda majoritet i kommunfullmäktige i Härjedalen. Eller blir det kanske ett minoritetstyre? I början av veckan blev iallafall det slutgiltiga valresultatet klart och mandatfördelningen från valnatten stod sig.

Enligt vad TH erfar kommer det lokala partiet Vox Humana, med sina två mandat, att liera sig med S och V vilket skulle ge 19 mandat sammanlagt. Då krävs bara att Folkpartiet, med sitt enda mandat, kliver med på tåget för att Härjedalen ska komma att styras av en slags regnbågskoalition.

Men ordförande Lars Bygdén lämnar inget klart besked i frågan. Mer än att han helst vill se ett majoritetstyre i kommunen.

– Min personliga åsikt är att det sämsta som kan hända vore om Härjedalen fick ett minoritetstyre med Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet som vågmästare. Det vore att skjuta sönder kommunen. Det finns en stor risk att man inte skulle våga lyfta upp flera frågor till beslut eftersom man är osäker på utgången, säger han.

Den senaste mandatperioden har Folkpartiet, med två mandat, regerat kommunen tillsammans med S, V och C. Centern har tydligt aviserat att partiet inte vill fortsätta samarbetet med den röda sidan efter valet. Folkpartiet har inte tagit samma ställning.

– Det är ingen lätt fråga. Jag söker nu stöd både hos vår egen styrelse och hos länsförbundet i hur vi ska agera. Det kan ju faktiskt vara så att vårt enda mandat nu har större betydelse när det gäller att få till en majoritet, än vad våra två tidigare mandat hade, säger Lars Bygdén

Centerpartiet och Moderaterna får tillsammans 13 mandat. Med Folkpartiet, Vox Humana och Härjedalspartiet vid sidan skulle det ändå bara räcka till 19 mandat och ett minoritetsstyre med SD som vågmästare.

– Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger nuvarande oppositionsrådet Victor Ericsson (M).