Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Four lions – Politiskt motiverad buskis

/
  • Tre terrormuppar: Nigel Lindsay, Kayvan Novak och Arsher Ali driver inte med muslimer utan fanatiker i kolsvart träffsäkra terroristkomedin (!)

Bio Regina
Titel: Four lions

Genre: Komedi

Premiär: 11 februari 2011

Med: Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Riz Ahmed med flera

Regi: Chris Morris

Speltid: 1 tim 38 min

Censur: 11 år

Annons

Människor som spränger sig i luften i folksamlingar, som kastar syra på flickor på väg till småskolan, som utslungar mordhot för en skämtteckning, som tycker att en kvinna ska gömma sin kropp och tjäna sin man - hur bemöter man dem?

Varför inte med humor?

Skrattet har alltid varit ett fruktat vapen för maktens män. När någon hotar dig med våld, få honom utskrattad. Blotta hans inskränkthet, hans rigiditet, futtigheten i hans självrättfärdiga ilska.

Den brittiske komikern Chris Morris film "Four lions" driver inte med islam eller med muslimer. Den driver med de våldsmän som gömmer sig mellan raderna i sin egen tolkning av fredens religion. Med dem som tycker att det är rimligt att döda oskyldiga, låsa in kvinnor och hata judar och bögar.

Jag tror på Chris Morris när han säger att de som skrattat högst åt "Four lions" är muslimer som tröttnat på att deras tro kidnappats av fanatiker. Av just de extremister som i filmen framställs som klantskallar som inte skulle kunna avfyra en nyårsraket utan att träffa sin egen navel.

Ren buskishumor. Sällan har den varit så politisk, så motiverad som i "Four lions".

Mer läsning

Annons