Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fototrend på gallerier i Järpen och Östersund

Konstvärldens fokus på fotografi avspeglas på Lars Bolin Gallery med Terry O'Neills kändisbilder. På Galleri S visas affischkonst och skivomslag från proggens 60- och 70-tal och i Järpen ställer fotografen Jenny Persson ut verk med sina syskon.

Lars Bolin Gallery

Terry O'Neill blev fotograf av en slump på 60-talet och skulle under flera decennier ta bilder av sin tids kändisar inom musik och film.

Han introducerade en ny typ av foto där celebriteter blev förevigade i mer avslappnade situationer. Många bilder är tagna i det rätta fotoögonblicket som när en duva symboliskt landar på Audrey Hepburns axel eller vinden leker med Brigitte Bardots hår.

Jag häpnar ibland inför graden av öppenhet, men det är också till stor del bilder från en jungfrulig era innan kändiskulturen nått dagens avarter.

Terry O'Neill beskrivs som en ödmjuk person som gärna umgicks med och tog bilder av sin tids världsförbättrare fram till våra dagars Amy Winehouse och Nelson Mandela.

Det är ett stycke kulturhistoria som visas med över 40 bilder fram till 5 september.

Galleri S

Den progressiva rörelsen från 60- och 70-talen med sina gränsöverskridande affischer och skivomslag har en stor beundrarskara som inte bara består av nostalgiker.

På Galleri S har flera privatsamlare samt affischkonstnären Adriaan Honcoop bidragit till en utställning som kan öka förståelsen för denna period.

Dåtidens ungdomsrevolt var riktad mot kriget i Vietnam och mot auktoriteterna i samhället. Konsten var gränsöverskridande och man skapade collage där måleri blandades med foto och serieteckningar. Invanda föreställningar utmanades, Mozart ställdes mot Jimi Hendrix tunga gitarrer.

Ett exempel på nyskapandet i bildkonsten är omslaget till Alice Coopers ”Schools Out”. När man viker upp det visas en skolbänk inifrån, en bild av festande ungdomar och ett par vita trosor.

På utställningen finns omslag av kända konstnärer som Andy Warhol och Kjartan Slettemark. Om Yran-aktuella Patti Smith går förbi kanske hon får en glimt av sitt omslag från 1976 som hänger nära fönstret.

Passa på att se utställningen som hänger fram till 28 juli.

Kulturhuset i Järpen

Från 60- och 70-talskonsten i Östersund är steget inte så långt som man kan tro till den yngre generations konst som visas i Järpen fram till 26 juli.

Det handlar om syskonskaran Jenny Persson, Anna-Klara Samuelsson, Johanna Samuelsson och Martin Samuelsson. Titeln ”Tre systrar” är hämtad från Anton Tjechovs pjäs där det förutom de tre systrarna även figurerar en bror.

Jenny Persson ägnar sig gärna åt analogt foto och experimenterar med emulsioner och blandteknik för att få fram ett eget uttryck och upphäva gränserna mellan konst och dokumentation.

Hon går ibland ett steg till med själva presentationen av fotot som kan fästas på en träbit. Anna-Klara Samuelsson är även gränsöverskridande, här visar hon ett foto på en modell i antikiserande vit färg draperad i textilkonst i klara färger. En drapering som delvis återanvänts i en textilgrotta intill.

Johanna Samuelsson ägnar sig delvis åt en tekniskt gränsöverskridande textilkonst som ändrar utseende med temperatur.

Hennes större vävar har mönster som återskapar vattnets struktur och är först skapade i photoshop. Martin Samuelsson skapar hyllningar till sin ungdoms dataspel med figurer från dessa återgivna med pixlar och allt i lager av glas.