Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograferar för livet

/

Bara för att hjälpa till jobbar Juliana gratis för svårt sjuka barn och föräldrar.

Annons
Bara för att hjälpa till jobbar Juliana gratis för svårt sjuka barn och föräldrar. För deras skull reser hon vart som helst i landet och tar bilder som kan påminna och trösta. Efteråt, när det värsta som kan hända har hänt.

Vad är The essencevitae project?
 - Det är mitt försök att hjälpa familjer som drabbats av obotlig sjukdom. Om det värsta inträffar, att barnet, eller föräldern, inte överlever sjukdomen tror jag att det är viktigt att man kan gå tillbaka och se på bilder av den saknade. Eftersom jag är en fotograf kan jag hjälpa till att ta bilder som uttrycker kärleken mellan familjemedlemmarna. Alla kan alltid göra något, och det här är mitt sätt att bidra.

Hur kom du in på detta?
- Det var när en vän ringde och berättade att hennes väninna drabbats av obotbar cancer. Hon hade bara några månader kvar att leva. Sjukdomen upptäcktes när hon var gravid, men hon hade avstått från cellgifterna fram till dess att dottern var född. Jag erbjöd mig att ta bilder av familjen, så att dottern under sin uppväxt skulle få chansen att möta och minnas sin mamma. Ett par månader senare fick jag höra att mamman hade gått bort. Hon gav sitt liv för sitt barn.

Det fick mig att på allvar fundera över mina egna barn. Det värsta som skulle kunna hända mig är att något händer dem. Samtidigt finns det familjer som lever med vetskapen att deras barn kan ryckas ifrån dem redan efter några veckor, månader eller några få år. Jag har försökt att sätta mig in i deras situation, och funderat över hur jag skulle göra. Förmodligen skulle jag fota och dokumentera allt den tid vi hade tillsammans.

Och det var därför jag bestämde mig för att försöka hjälpa familjer med svårt sjuka barn på det enda sätt jag kan. Jag hoppas att bilderna ska stötta familjerna och hjälpa dem att komma ihåg att barnen hade det bra och var lyckliga under den tid de fick vara tillsammans.

Är det inte en svår situation att jobba i?
- Jo. Det är så mycket sorg. Men jag lär mig så otroligt mycket. De familjer jag hittills har hjälpt med foto har varit så positiva ­ att det har varit svårt att fatta att de klarar av att vara så glada. Men de är ju glada över varje timme och varje dag de får tillsammans med sitt barn.

Är du ensam i projektet?
- I dag är vi fyra fotografer, tre i Stockholm och en i Östersund. Självklart är fler fotografer välkomna att höra av sig, men det är viktigt att veta att det inte utgår någon lön för arbetet man lägger ned. Jag gör det här helt ideellt. Vart i landet familjen än bor tar jag mig dit, fotograferar, bildbehandlar och bränner sedan en skiva med bilderna som familjen får, helt utan kostnad. Min familj var inte glad åt mitt beslut, för varje tillfälle medför att jag förlorar en inkomst om cirka 8000 kronor. Det är ju pengar som min familj går miste om. Men jag har förklarat att detta är något jag vill och måste göra, och de accepterar det. En del lägger pengar på gym eller shopping. Jag och mina kollegor i projektet väljer att lägga pengarna på detta.

Hur får familjerna kontakt med dig?

- Man får skicka en ansökan via mejl där man berättar om sjukdomen. Jag hjälper gärna till att fotografera alla familjer, med eller utan handikapp eller sjukdomar. Men för att få min hjälp utan kostnad har jag valt att skilja på handikapp och sjukdomar som man kan leva med från de  livshotande. När jag tagit del av innehållet i mejlet kontaktar jag familjen för att bestämma tid och plats för vårt möte.

Fakta om Juliana Wiklund:
Född 1972 i Curitiba, Brasilien
Bor Stockholm, Sverige
Familj Make Nils och barnen Brisa, 8 år, Leo, 6 år och Noah, precis 5 år fyllda.
Webbsida www.morethanwords.se/blog/essencevitae


/Amy Lagerman

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons