Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollslegenden: Sverige vinner i kväll

Han är en av våra största fotbollsstjärnor genom tiderna – och i kväll tror han att Sverige går till VM i Brasilien.

Exklusivt ger Tomas Brolin sin syn på den avgörande matchen mot Portugal.

– Jag hoppas att man går in från början, lägger blykavajen åt sidan och bara kör, säger fotbollslegendaren.

Tomas Brolin var en av de allra största bronshjältarna under VM i USA 1994. Han tillhörde världens bästa spelare just då och ett bevis på det är att han togs ut i världslaget. 19 år senare följer han i kväll jakten på en ny svensk VM-plats med stort intresse.

– Varje gång ett litet land som Sverige tar sig till VM betyder det oerhört mycket för svensk fotboll och för ungdomarna som ser att det går att ta sig dit. Samtidigt är det ingen katastrof om man inte lyckas. Vi är ett litet land uppe i Norden som spelar på is halva året i princip. Det är fantastiskt att vi ens spelar ett play off, det får man inte glömma, säger Brolin och fortsätter:

– Ibland blir det väldigt snedvinklat i massmedia att "nu går vi inte till VM, vilken katastrof", men det är ingen katastrof på det viset. Vi är inget stort fotbollsland utan har gjort det fantastiskt bra de sista åren genom att vara med i diskussionen och ofta gått till stora slutspel.

Hur ser du på första matchen mot Portugal?

– Portugal borta är ingen lätt match och med lite flyt gör de (Sverige) första målet i första halvlek, det är flyt man måste ha i en sådan svår bortamatch. Summa summarum tycker jag Sverige gjorde en bra match, synd att de inte fick med sig 0–0 och synd att de inte gör ett mål på någon av chanserna i första halvlek.

Brolin gillar inte diskussionen om att byta ut förbundskaptenen Erik Hamrén vid ett missat slutspel.

– Hamrén tog oss till slutspel i EM och nu är vi i play off. Det går inte att hålla på och kicka förbundskaptener om man inte går till slutspel. Det är elva man på planen, tjugo man i truppen, och det är dem som ska göra det därute.

– Förbundskaptenen ska se till att killarna mår bra och trivs och ska självklart ha ett spelsystem, en ram, men i slutändan är det spelarna på planen som spelar och måste komma med idéer och lösningar.

Hur kommer du att följa matchen i kväll?

– Det vet man aldrig.

På plats?

– Det kanske jag är…

Oavsett om Tomas Brolin är på plats på Friends Arena eller sitter framför tv:n så hoppas han att det svenska laget är redo för uppgiften som väntar.

– Det är bara hoppas att hela ligan är på tårna och att de inte blir nervösa eller tagna av stundens allvar eller något sådant fjant som många blir. Det får man lägga åt sidan, det är bara in och köra. Det finns ingenting att förlora, säger Brolin.

Hur tänker man som spelare inför en sådan här match?

– Jag vet inte hur andra tänker, men jag gillade de här matcherna. Det var inget att förlora, jag var aldrig nervös och jag älskade de här matcherna. Men jag känner inte de här killarna och vad inte vad det är för karaktärer. Det är bara hoppas att man går in från början, lägger blykavajen åt sidan och bara kör.

– 1–0 är ingenting i fotbollsvärlden, så det är bara in och köra. Det är hemmaplan och borde bli en annan matchbild. Lyckas man inte är man inte värd att gå till ett VM, så enkelt är det.

En av nycklarna för en svensk seger blir som alltid att den svenske lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic lyckas.

– Det är en fantastisk fotbollsspelare och under Hamréns tid har han även höjt sig i landslaget. Hamrén har väl ett finger med i spelet att han fått ut det bästa av Zlatan även under landslagssamlingarna och det är bra. Nu var det en svår match för Sverige och Zlatan i Portugal, men nu är det hemmaplan och tryck från publiken. Han kommer få fler bollar att arbeta med och fler chanser, säger Brolin.

På andra sidan står samtidigt Portugals superstjärna, Cristiano Ronaldo. Han som sänkte Sverige i fredags och rörde upp heta känslor efter flera tuffa dueller och gester under matchens gång.

– Det är bara titta på matcherna så ser man att han är hur bra som helst, det är en världsspelare. Hade de inte haft honom hade de haft 0–0 i Portugal, så är det ju. Han var väl nästan lika osynlig som Zlatan men sedan fick han en chans och satte den. Så fungerar det med de stora spelarna som vet vart målet är, säger Brolin.

Hur viktig är matchen i matchen mellan Zlatan och Ronaldo?

– Det fungerar inte riktigt så, det är Sverige mot Portugal. Sedan har de varsin jäkligt bra spelare, men de klarar det inte själva utan man måste ha bra uppbackning.

Vad betyder publikstödet på hemmaplan i en sådan här match?

– Det spelar in, absolut. Det är bara hoppas att publiken har lite tålamod och inte tror att man ska gå ut och dundra på och göra 1–0 eller 2–0 på 10-15 minuter. Jag hoppas publiken har det tålamodet, för börjar man bua hjälper det inte, då kan vi lägga ner VM. Det är bara att stötta och stå bakom hela vägen, uppmanar Brolin.

Om några timmar ska det avgöras om Sverige spelar VM i Brasilien nästa år eller inte. Tomas Brolin tror att Zlatan och kompani kan ordna en ny VM-sommar:

– Det är egentligen omöjligt att sia om, men jag tror på 2–0 till Sverige. Tror och hoppas, säger han.