Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollen har smittats av FIFA, Putin och det svarta blodet

Vi välsignades med ett sagolikt fotbolls-VM i Brasilien, dock var det smolk i bägaren när de bländande målgesterna ackompanjerades av folkprotester. Den brasilianska regeringen har skövlat de fattiga massornas hopp där mastodontanläggningar skymmer utblottade favelor på bekostnad av basal välfärd.

Ett globalt mästerskap kan gynna lokalsamhället när turisterna pumpar in hårdvaluta, fast ingen kan säkerställa att det återinvesteras i välfärden. Vi måste även se investeringarna i ett ekonomiskt sammanhang då protesterna triggades av en grym fördelningspolitik. Staten investerade 13 miljarder USD i mästerskapet, man satsade enbart 202 miljoner dollar på en stadion i Fortaleza, världens femte mest ekonomiskt ojämlika stad, enligt FN, där 20 % av de vuxna är analfabeter och hälften lever på knappt 1 dollar/dag.

När vi bänkar oss framför skärmarna under de två nästkommande VM-turneringarna, utspelas dramat i omtvistade Ryssland och Qatar. VM 2018 hålls i Putins federation som ingen rår på av ekonomiskäl. Handeln mellan EU och Ryssland är värd över 200 miljarder euro årligen. Den ryska interventionen i Ukraina 2014 och Georgien 2008 är typisk rysk postkolonialism. Det ryska förtrycket i delrepublikerna Dagestan och Tjetjenien är en annan parameter ej värdigt ett värdland.

En annan bov är det välbärgade Qatar; ett kungligt envälde där all reell makt ligger hos den korpulenta men bryske emiren Al-Thani. Egentligen skulle inte Qatar med ett så torrt klimat tilldelas VM utan ”hjälp”.

Enligt engelska Sunday Times har landet betalat ut 5 milj. USD till fotbollsdelegater i Asien och Karibien för att köpa deras röster. Thailand ska till och med ha fått köpa billigare gas mot sin röst. Emiratet är främmande för mänskliga rättigheter. I vintras presenterade Guardian uppgifter om de slavlika förhållandena, som de arbetare som just nu bygger upp landets arenor och infrastruktur inför VM 2022, lever under. Enligt tidningen har 362 nepalesiska arbetare omkommit bara under 2012-2013.

Häv argumentet att idrott och politik ska särskiljas, idrotten har konstant varit ett politiskt forum. Sedan 1984 deltar bl.a. Taiwan i OS som Kinesiska Taipei med en speciell flagga efter press från Kina, OS i Moskva 1980 blev bojkottat av många västländer, på grund av Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter hade varit ledord för det internationella fotbollsförbundet (FIFA), hade VM tilldelats varken Ryssland eller Qatar. Många har tappat tilltro till den kapitalstinna FIFA vars girighet manifesteras i dess godtyckliga sponsoravtal, bristande hänsyn samt fjäskande för kontroversiella statsmakter. Vi ser ändå redan fram emot nästa VM, dock är det inte för värdens värme utan för spelets skönhet.

Ali Qadiri, fotbollsfan och MR-anhängare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel