Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken upplösning och vilka mål när ÖFK kvitterade sent och rättvist fick med sig en poäng mot Hammarby

Vilken upplösning. Vilket straffmål av Brwa Nouri och vilken fantastisk fotbollsmatch som Hammarby och ÖFK bjöd på i ett sprakande 2-2-drama som hade allt i Allsvenskans 19:e omgång inför drygt 19 000 åskådare.

Annons

Det var i 79:e minuten som vi annars trodde avgörandet kom. Två av Hammarbys allra färskaste nyförvärv byttes in och Sander Svendsen var den piggaste av dem. Flera gånger var han på väg igenom och till sist sköt han ett skott som tog olyckligt på handen på en ÖFK:are – straff.

Straffen sattes säkert av Jiloan Hamad och jublet visste inga gränser. Ett grymt mål att släppa in för ÖFK och en tung förlust låg på lut.

Men om ÖFK haft missflyt i väldigt många drabbningar den här säsongen kom medgången när den som bäst behövdes. På övertid fick en hammarbyspelare bollen på handen. Nu dömde domaren Kaspar Sjöäberg straff för ÖFK och nästan nyss inbytte Brwa Nouri var obeveklig. Han satte bollen helt iskallt bakom Johan Wiland. 2-2, kryss och egentligen inga protester från läktarplats. Oavgjort var rättvist.

Första halvlek var annars en njutning. Fotbollsgodis när det är som bäst. Intensivt, kvalitativt och fantasirikt i en salig och härlig blandning. Hammarby inledde bäst, men från minut 10 fram till dess brassen Romulo gjorde 1-0 i 29:e minuten dominerade ÖFK med eftertryck.

Glädje i Östersund efter Brwa Nouri  2-2-mål.

Jag skrev i mitt block efter 26 minuter: "Här gäller att göra första målet". Hammarby gjorde det, men Saman Ghoddos snabba kvittering bara fyra minuter senare fick Hammarbypubliken att tystna tvärt mitt i det första målfirandet.

Ghoddos skott från dryga 30 meter borrade sig in förbi Johan Wiland, som visserligen hade ena långfingret på bollen, men mer var det inte. Det var helt enkelt en projektil i den högre skolan och vips var ÖFK tillbaka in i matchen igen.

Romulo hade sedan i slutet av halvleken ett fräsande stolpskott, men sett till chanserna totalt, var nog krysset i halvtid rättvist – möjligen med någon liten fördel till ÖFK. Vi minns nämligen också när Saman Ghoddos tidigt var på väg igenom, men fälldes bryskt av islänningen Smararson.

Andra halvlek blev inte lika sprakande. Men vad kunde vi egentligen begära? Knappast en repris av första 45, som nog kändes som en av de främsta halvlekarna som ÖFK – och kanske även Hammarby – presterat i Allsvenskan i år.

Men lagen fortsatte spela offensivt. Skapade chanser om vartannat och det blev till sist även här ett mål åt varsit håll.

ÖFK:s bäste spelare var i första halvlek Foaud Bachirou, som ägde mittfältet. Stark target player var Alhaji Gero. Saman Ghoddos mål höll högsta klass och höjde nog hans marknadsvärde på den internationella transfermarknaden med någon miljon extra.

Hosam Aiesh var tillbaka och utgjorde ett ständigt orosmoment för Hammarbys vänsterförsvar. Aiesh var väldigt bra och verkar nu ha återfått sin konditionsstyrka efter tidigare problem under försommaren. När han dessutom förhindrade ett annars nästan givet baklängesmål på en hemmakontring visade han också sina defensiva kvalitéer.

Hammarby har på ett år genomgått ett förvandlingsnummer modell större. Vi minns hur en rådvill tränare Nanne Bergstrand i princip "parkerade bussen" framför eget straffområde på Jämtkraft Arena ifjol höst – mer eller mindre uppgiven. Förlusten 0-2 då var också logisk.

Under dansken Jacob Michelsen har Hammarby fått tillbaka sin anfallsfotboll. Liret, som söderbröderna varit kända för är tillbaka och det var alltså en sprakande match de drygt 19 000 åskådarna bjöds på.

Men ÖFK var minst lika bra. Det var helt enkelt en alldeles fantastiskt bra fotbollsmatch från två lag som älskar att spela offensiv fotboll – vi som satt där på läktarna ska sent glömma underhållningen.

Läs också:

ÖFK kvitterar genom Saman Ghoddos – se drömmålet här

Så startar ÖFK mot Hammarby – Aiesh tillbaka från start

Mer läsning

Annons