Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Everton tar emot ÖFK: Vi följer laget på unika resan till Liverpool

/

På onsdag möter ÖFK sin kanske mäktigaste motståndare hittills: Premier League-laget Everton. Och det sker bakom lyckta dörrar men vi följer laget hela vägen på den unika resan. Här har ni förutsättningarna.

Annons

Det var en bomb som släpptes i Östersund när det blev offentligt att Östersunds FK spelar träningsmatch mot Everton, ett av Premier Leagues mest älskade lag. Och nu är det äntligen dags. Laget flyger till England på tisdagen och spelar mot Everton på onsdagen.

– Det blir häftigt. De spelar i världens bästa liga, de är ett väldigt bra lag. De är ju mitt i säsongen så jag har svårt att tänka mig att de ställer upp med bästa laget men det blir häftigt, sa Dennis Widgren när han fick höra nyheten om att lagen skulle mötas i ett genrep inför allsvenska säsongen 2016.

Sannolikheten att Everton startar sina mest framstående spelare är som Widgren påpekar relativt liten. På söndag möter Everton Manchester United på Old Trafford och vill säkerligen ha de stora kanonerna i bra slag tills dess. Men ändå desto mindre är det en utmaning för ÖFK att ställas mot ett lag som Everton som varit i högsta divisionen sedan 1954 (Premier League bildades 1992).

– Jag tror man kan lära sig mycket av en sådan erfarenhet. Det är inte ofta man får möta så kvalificerade spelare. De är ett bollskickligt lag och jag ser upp till dem i alla fall, säger Widgren.

Everton grundades 1878 men hette då St Domingo FC. Anledningen var att församlingen i St Domingo Methodist Church skulle kunna idrotta även under vintern, då sommaren ägnades åt cricket. Redan året därpå bytte klubben namn till Everton FC eftersom många som inte tillhörde församlingen också ville spela.

TV: Förvånad Widgren ser fram emot att få möta ett lag från världens bästa liga: "Det blir en häftig match"

Everton var med och bildade The Football League 1888, världens första fotbollsliga, som ett av tolv lag. Efter sin andra sejour i division 2 gick Everton återigen upp i högsta divisionen och har sedan 1954 blivit kvar där, med varierande resultat.

De har nio titlar som Engelska ligamästare (senast 1986/1987) och fem FA-cupsvinster (senast 1995). 1985 vann de Community Shield, blev Engelska ligamästare, vann Cupvinnarcupen och World Soccer.

– Det är klart att det känns väldigt bra. Vi får ett av de mest kvalificerade motstånd man kan få i Europa. Det blir ju ett utmärkt tillfälle att få genrepa inför allsvenskan och rent personligt känns det fantastiskt kul att få möta ett lag där jag har så goda vänner, sade Daniel Kindberg när nyheten kom.

Det har varit en skadedrabbad trupp som nu är fulltalig i Östersund. Douglas Bergqvist, Fouad Bachirou, Gabriel Somi, Hosam Aiesh, Ronald Mukiibi, Jamie Hopcutt och Samuel Mensah har alla haft problem på försäsongen men är nu tillbaka i slag. Särskilt Bachirou och Hopcutt är viktiga kuggar i spelet som nu säkerligen startar mot Everton.

Everton ligger just nu 12:a i tabellen som fortsatt leds av Leicester City.

Vi följer med ÖFK på den unika resan till Liverpool och ger dig en chans att komma nära laget. Redan på tisdagen kan du följa uppsnacket inför matchen på vår sajt.

Mer läsning

Annons