Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll på vinst och förlust

Fotbolls-VM 1958 spelades aldrig. 

Det menar en grupp människor som tittarna kan följa i en fiktiv dokumentärfilm på SVT som är döpt till "Konspiration 58". 

Matcherna spelades inte i Sverige - det var istället ett trick planerat av den amerikanska underrättelsetjänsten. Bevis presenteras i form av skuggor som faller konstigt och att spelarna bar fel typ av skor. Även om filmen är påhittad är den intressant ur ett annat perspektiv: hur det går att hitta bevis för allt. Det gäller bara att leta tillräckligt noga.  

I veckan drog ett nytt världsmästerskap i fotboll igång. Denna gång i Brasilien. Vägen dit har varit kantad av folkliga protester. Invånarna ser ett land med fattigdom, korruption och dålig infrastruktur.

Ändå läggs miljarder på dyra arenor. 

Vi vill ha sjukhus och skolor med Fifa-standard, är ett vanligt slagord.

Kontrasten mellan vardag och VM blir stor. Fifa, fotbollens världsorganisation, är motståndaren. 

Vissa brukar mena att politik och idrott inte ska blandas ihop.

Jag tror det är omöjligt att hålla isär dem. 

En stor idrottstävling är en uppvisning av värdlandet. I framtiden måste det tas större hänsyn till demokrati och mänskliga rättigheter när arrangörsländer utses. Att omvärlden fördömde Rysslands krig mot homosexuella är sunt förnuft. Att ifrågasätta Qatar som värdland för VM år 2022 en självklarhet.  Bara för några dagar sedan var rubriken på Sveriges Radio Mutavslöjande om Qatar-VM skakar Fifa . Landet ska ha mutat sig till mästerskapen. 

Värdlandet Brasilien ska även ordna OS. De höga notorna provocerar när det samtidigt inte finns pengar till lärare eller sjukvård. 

Vilka länder som får arrangera, villkoren för dem som bygger arenorna och relationer mellan länder väver samman idrottare och den politiska världen till en enda bild. 

Men blir då slutsatsen att bara västvärldens rikaste länder få arrangera internationella tävlingar? Är det isåfall bäst om Tyskland, Frankrike och Storbritannien helt enkelt delar upp arrangemangen mellan sig? Nej. Däremot att rutiner för hur länder utses verkar vara ålderdomliga och inte tåla en öppen granskning. 

Sverige kan inte ha ordnat ett VM 1958, vi var ett för litet land och för fattigt. Det menar gruppen av konspiratörer i filmen. En målvakt som nyss släppte in ett mål ler på bild, vilket presenteras som bevis.

Syftet med filmen Konspiration 58 var att få människor att fundera över vad som visas på tv. 

Nu får vi fundera vad vi aldrig får se. Maktspelen bakom Fifa och hur värdländer utses till exempel. Något säger mig dock att verkligheten där hade överträffat vilken fiktiv film som helst.

Linnea Swedenmark