Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll på ett högt plan

Annons

Fotbolls-VM i Sydafrika har haft avspark. Det blir säkert många högklassiga matcher.

Ändå blir det nog svårt att nå samma höjder som hos eskimåerna på Baffin Island i äldre tid. De upplevde nämligen norrskenen som en himmelsk fotbollsmatch. Bollen var ett valrosshuvud som ännu levde. Det skallrade med käkarna i förtjusning over den spännande matchen!

Fotbollsspelarna var sådana som drabbats av en våldsam död. De fick sin hinsides fortvaro på dessa höga höjder!

Den tyske folklivsforskaren Fritz Graebner fann att många av jordens randfolk spelade boll med anknytning till himmel och stjärnor. Vid arbetet med min avhandling om samernas gamla världsbild fann jag också tidiga belägg för bollspel med både manligt och kvinnligt deltagande. Här var bollen mer ”fotvänlig”, gjord av fnöske med sämskat renskinn omkring.

Själv minns jag särskilt de rafflande fotbollsmatcherna i högfjällsvistet vid Alesjaure under kalvmärkningstiden. Tuvor och gropar bjöd på ständiga överraskningar i uppgörelsen mellan ”lämlarna” och ”mössen”. Och ibland fick någon simma ut efter bollen i sjöns iskalla vatten!

Foto Scanpix