Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fossilfria VM - ambitiös men nödvändig målsättning

För ett år sedan skrev armbryterskan Heidi Andersson på sin blogg att hon och maken, skidskytten Björn Ferry, hade som mål att leva fossilfritt till 2025. Genom sitt idrottande har de rest flera varv runt jorden, en för miljön ohållbar livsstil:

"En stor utmaning, svar ja, men jag ser det inte som någon uppoffring, utan som en konkurrensfördel. De som först ställer om blir morgondagens vinnare."

Att två kända idrottare tar ett sådant stort ställningstagande, och börjar gräva där de står, gör skillnad. Men den stora förändringen är om stora sportevenemang antar liknande utmaningar, och i sin tur påverkar idrottsvärldens miljöansvar på en global nivå.

Därför är det ett glädjande besked att både Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM 2019 ska vara helt fossilfria evenemang.

Den överenskommelsen togs av Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen, Åre kommun, Östersunds kommun, Åre 2019, Skidskytte-VM 2019 och World Championship Region 2019 i somras och presenterades på ett klimatseminarium på OSD i Östersund förra veckan.

För skidskyttets del handlar det om var man vill vara om elva år. Siktet är att arrangera VM 2031, säger Patrik Jemteborn, ordförande i organisationskommittén för skidskytte-VM i Östersund 2019.

Vill man inte åka rullskidor då bör man börja kavla upp armarna i dag.

Den konkreta frågan rör hur man värmer upp och transporterar besökare på ett fossilfritt sätt, något som Sofie Hjortberg, handläggare för energi och klimat på Länsstyrelsen arbetar med. Till P4 jämtland sade hon i somras att de vill kunna använda biodrivmedel eller el till alla transporter och arbetsmaskiner, men också hitta attraktiva kollektivtrafiklösningar så att besökare väljer att ställa bilen hemma.

Fossilbränslefria VM-arrangemang är ett delmål i regionens målsättning att vara en helt fossilbränslefri region år 2030. Det är ambitiösa, men nödvändiga mål. Och något att vara stolt över.

Förhoppningsvis kan både VM-arrangemangen och regionens fossilfria målsättning visa andra att det går.