Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fossilbränslefritt län år 2030

Det finns många frågor kring biogas och Östersunds satsning tillsammans med Sundsvall som jag gärna vill bemöta.

Vi ser den gemensamma biogasanläggningen som en naturlig del i vår satsning på Green Highway.

Green Highway har gett eko långt ut i fordonsvärlden, och används nu för att testa elbilar i vintermiljö. Att komplettera med biogas känns helt rätt, särskilt när efterfrågan just nu är större än tillgången.

Vår kommunala anläggning i Göviken producerar i dag gas som räcker till cirka 400 bilar.

Eftersom vi vill öka andelen bilar och bussar som går på biogas så behövs det mer.

Att producera biogas är en tämligen okomplicerad teknik, och kan låta sig göras i mindre anläggningar, till exempel på lantbruk. Att sedan uppgradera biogasen till fordonsgas kräver en stor investering och kräver en hel annan teknik.

Vi kan tillverka biogas för fordonsgas av vår hushållskompost och löser då två problem. Dels blir vi av med sopor, dels får vi fordonsgas.

Mängden organiskt avfall från hushållen i Östersund täcker bara drygt 30 procent av vad som behövs för att kunna få en ekonomiskt lönsam anläggning.

Tillsammans med Sundsvall har vi däremot tillräckligt mycket.

Jordbruksprodukter nämns ofta som något man skulle kunna använda i en anläggning i Östersund, men det skulle inte vara lönsamt.

Det bästa sättet att använda jordbrukets produkter är för produktion av energi för uppvärmning och el.

Slammet som blir kvar efter rötning kan användas som gödsel på åkrarna, och vi har varit tydliga med att transporterna ska ske med tåg till och från Sundsvall. Det skulle kunna göras redan i dag enligt dem som arbetar med frågan, det behövs inga särskilda lastterminaler för att lasta det på tåget.

Anläggningen i Sundsvall kommer att drivas på affärsmässiga grunder, alltså är det naturligt att det drivs av ett bolag. Kommunen kan vara delägare, eller stå utanför, det är inte bestämt än hur formen ska vara.

Alternativet är att vi antingen investerar i en komposteringsanläggning för vår kompost eller skickar avfallet till en annan komposteringsanläggning. Alternativet är alltså inte en egen anläggning i Östersund som alliansen påstår.

Vårt gemensamma mål – Jämtland fossilbränslefritt län 2030.

Karin Thomasson (MP)

Kandidat till riksdag och kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel