Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirrad budgetdebatt vid kommunfullmäktige

Rättvis Demokrati drog tillbaka sitt eget budgetförslag och stödde i stället den borgerliga alliansen, trots att det förslaget innebär många färre miljoner till både skolan och den sociala verksamheten.

Budgetramarna för nästa års verksamhet vållade den stora diskussionen vid kommunfullmäktige. Trettiotvå inlägg hölls innan ramarna kunde tas. Alliansen, Socialdemokraterna och Rättvis Demokrati presenterade före mötet var sitt förslag till budgetramar för nästkommande år.

– Orättvist! Ni har ju lagt en budget utifrån medel ni inte har, dundrade Jan-Olof Andersson (M) med adress till socialdemokraterna.

– Vi räknar med en socialdemokratisk valseger i höst och då vet vi att vi får minst 7,5 miljoner mera till kommunen, svarade Susanne Hansson (S).

Vid sammanträdet drog rd tillbaka sitt förslag, på grund av "redaktionella fel", och anslöt sig i stället till alliansens. Mycket överraskande, eftersom alliansens budget innehöll arton miljoner mindre till skolan än vad rd velat ha, och tio miljoner mindre än socialdemokraternas, likaså sjutton miljoner mindre till socialnämnden. Rättvis Demokratis villkor för att gå med på alliansens förslag var att försäljning av Folkets Hus ströks ur förslaget, samt att inga skolor skulle läggas ned kommande år.

Den borgerliga alliansen var tillmötesgående när de såg att de hade chans att få stöd, och gick med på att stryka försäljning av Folkets Hus. Frågan om skolnedläggningar fick rd däremot framföra som ett tilläggsyrkande, efter det att budgetramarna antagits, och då var det slut på alliansens välvillighet. Yrkandet avslogs av dem, och socialdemokrater och vänstern avstod från att rösta.

Trots att man genom sitt agerande minskat budgetramen för skolan rejält så ansåg Mats Almer (rd) att man gjort rätt.

– Det nämns väl inget om skolan i alliansens budget. Vi har ju reserverat oss till förmån för vårt förslag.

Kommunfullmäktige beslutade att köket på Åshamra får vara kvar efter Lennart Oscarssons (S) yrkande och sedan Jan-Olof Andersson tagit tillbaka sitt återremissyrkande.

Fullmäktige beslutade också att Bodums skola läggs ned i höst och att årskurserna 4-6 på Jormvattnets skola flyttas till Gäddede.