Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvarade sprängmedel i frysen

Sprängmedlet som hittades i en lägenhet i Brunflo var sprängdeg. Förundersökningen mot den misstänkta mannen omfattar också annan brottslighet och beräknas ta tid.

Strax efter midnatt 3 september evakuerades boende i en del av ett flerfamiljshus i Brunflo efter att polisen hittat sprängmedel i en lägenhet i samband med en husrannsakan. Det bedömdes inte vara någon fara och de boende fick komma tillbaka till sina lägenheter ganska snart men lägenheten där sprängmedel hittats spärrades av.

Sprängämnesexperter och en bomhund genomsökte lägenheten under fredagen och gjorde fynd. Det har sedan analyserats.

– Det var en vanlig sprängpatron och sprängdeg. Det är inte farligt i sig, det krävs en aktiv insats med aptering för att få effekt, säger Bosse Andersson, chef på polisens tekniska avdelning.

Men för att få ha sådant krävs tillstånd och det saknades i det här fallet.

– Det är inget man får ha hemma i sin frys som det var i det här fallet. Mannen, som är i 25-årsåldern, är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Cecilia Modin, som håller i utredningen.

Men polisens utredning mot mannen innefattar fler brottsmisstankar.

– Vi har flera ärenden på honom, främst narkotikabrott men också misshandel.

Av den anledningen tror Cecilia Modin att utredningen kommer att ta ett tag.