Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvånas över att utredningen lades ner

När polisen stoppade den misstänkta bilen låg den stulna gräsklipparroboten i lastutrymmet.
Men på grund av brist på bevis lades förundersökningen ner.

– En skrämmande utveckling när tjuvar går fria, så här får det inte gå till, säger brottsoffret, Dan Eliasson från Föllinge.

För att slippa be föräldrarna till barn och ungdomar i Föllinge IK att klippa gräsmattan varje vecka, så har fotbollsklubben köpt in två stycken robotgräsklippare.

– Eftersom gräsmattan är stor så satsade vi på två värstingmaskiner, säger Dan Eliasson, som är ordförande i fotbollssektionen. Gräsklipparna kostade oss 40 000 kronor styck, men eftersom de gör ett bra jobb så är de väl värda pengarna.

Robotarna har alla möjliga finesser och är bland annat utrustade med GPS, vilket innebär att Dan Eliasson får ett larm på sin mobil om någon av maskinerna hamnar mer än 50 meter från fotbollsplanen.

– För några veckor sedan när jag var och fiskade kom ett larm på mobilen att en av gräsklipparna var utanför stöldskyddsområdet och jag kunde se på koordinaterna att den rörde sig fort från fotbollsplanen. Jag ringde direkt till polisen i Östersund, som genast skickade en bil och jag gav dem nya koordinater hela tiden. I Aspås kunde polisen genskjuta den misstänkta bilen och stoppa den. I lastutrymmet låg gräsklipparroboten och personerna i bilen hade lite svårt att förklara varifrån den kom.

En av personerna fick följa med polisen medan de andra i bilen fick åka vidare.

– Den stölden var nog svår att neka till, säger Dan Eliasson.

Därför blev förvåningen hos honom stor, när han för några dagar sedan fick ett brev av polisen där det stod att förundersökningen läggs ner i brist på bevis.

– Jag blev både ledsen och förbannad. Det här ger mer energi till tjuvarna, när de kan göra brott utan att det ger någon påföljd.

I brevet till Dan skriver polisen: "Att det inte längre finns anledning att förfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt".

– Vadå inga bevis? Det är bara att kolla upp klipparens koordinater som finns sparade. Där kan man se vilken tidpunkt som klipparen blev stulen. Sedan kan man kolla upp om bilen varit synlig i området vid den tiden. Om det nu inte skulle räcka som bevis att roboten faktiskt låg i bilen, säger Dan Eliasson.

Dan säger också att det här med att polisen lägger ner solklara fall är en farlig väg att gå.

– Här borde de skyldiga ha fått skyddstillsyn eller samhällstjänst.

Han tycker också synd om polisen på fältet som lägger ner en massa jobb, som sedan inte leder till något i slutändan.

Det är kommissarie Per Thelin som har beslutat om att förundersökningen ska läggas ner. Han säger att i det här fallet gick det inte att tillstyrka brott.

– När bilen stoppades satt det två nyktra personer i fram i bilen, föraren och en passagerare. I baksätet satt bilens ägare, som var mycket påverkad.

– I fordonets lastutrymme fanns robotgräsklipparen. De två i framsätet berättade att det var ytterligare några personer som hade stoppat in gräsklipparen i bilen, men att de inte visste vilka de var. Bilens ägare var det i alla fall inte för han var alltför påverkad för att kunna göra någonting, säger Per Thelin.

– Jag måste tro på deras berättelse. Först ändrade vi rubriceringen till häleri, men det gick inte heller och då lade jag ner förundersökningen.

– Förstår du att folk blir upprörda över att fallet lades ner när tjuvgodset fanns i bilen?

– Det kan jag förstå, men i det här fallet gick det inte att tillstyrka brott och då var det bara att lägga ned, säger kommissarie Per Thelin.