Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånande om jakt

Annons

Vid Sameradions partiledarintervju den 20 augusti uttalade du att Socialdemokraterna var redo att börja arbetet med att ratificera ILO 169 under den kommande mandatperioden.

Vi, ordförandena i Jägareförbunden Mitt Norrland, Västerbotten och Norrbotten, ser med förvåning och oro på detta ställningstagande från dig.

Förvåning på grund av den positiva inställning som Socialdemokraterna har visat när det gäller att förbättra regelverket för upplåtelse av småviltjakt på statens marker i fjällområdet.

Oro på grund av de omfattande och svåröverskådliga negativa konsekvenser som ett ratificerande av ILO 169 skulle medföra för Sverige och i synnerhet för de människor som bor i de berörda områdena. På Svensk Jakts hemsida kunde vi vidare läsa Helen Petterssons uttalande om att Socialdemokraterna i första hand vill ratificera den så kallade Nordiska Samekonvention, en konvention som utgör ett minst lika stort hot mot jakten som ILO 169.

Med anledning av detta vill vi därför få ett klargörande från dig gällande vilka konsekvenser ett ratificerande av ILO 169 eller den Nordiska Samekonventionen skulle få för nuvarande ordning med upplåtelse av småviltjakt på de marker som samerna anser tillhöra Sapmi och då framför allt på statens marker ovan odlingsgränsen i Norr- och Västerbotten samt på renbetesfjällen i Jämtland.

Sven-Gunnar Sivertsson, K-G Abramsson, Mikael Samuelsson, Jägareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel