Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvånande i Bräckepolitiken

Med förvåning läser jag i fredagens LT att Bräckecentern vid sitt nomineringsmöte återvalt sitt gamla oppositionsråd Yngve Hamberg – ett för mig förvånande val eftersom jag inte kan erhindra mig att Centern och Hamberg varit särskilt aktiv i opposition med motioner och förslag.

Det enda som fastnat i mitt minne är en motion att pensionärer skulle få gratis halkbroddar av kommunen, ett föga upphetsande förslag.

Hambergs närmaste konkurrent Ingrid Kjellson slog Hamberg med 34 kryss därmed förväntar sig väljarna att centern föreslår Ingrid till oppositionsrådsposten. Men då kommer Hamberg med ett ännu mer förvånande uttalande i LT:s artikel. Hamberg säger att centerröstsedlar som ej har några kryss tillfaller honom eftersom han vid partiets interna röstning erhöll första plats på listan?

Hamberg skulle då få cirka 300 bonusröster plus de 83 kryssröster han erhållit alltså 383 röster. 83 röster blir då dubbelröster? Ett sådant system skulle därmed rasera hela tanken med kryssningförfarandet. Sanningen är den att hur man placerats på listan av sitt eget parti har ingen betydelse för valet. Röstsedlar utan kryss betyder att man ger partiet sin röst utan önskemål om någon särskild person.

Det enda som har betydelse och räknas är de kryss man erhållit av sina väljare.

Enligt valresultatet fick Ingrid Kjellson117 kryss Yngve Hamberg fick 83 kryss. Ett klarare besked från väljarna kan det inte bli, Ingrid Kjellson har det största förtroendet hos centerväljarna. Om fyra år kommer ett nytt val. Undrar om Bräckecentern då har lärt sig att räkna och att respektera väljarnas val.

Observant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel