Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvånad Veronica Eklund tog över som oppositionsråd

Ingen blev mer förvånad än Veronica Eklund (M) själv när hon utsågs till oppositionsråd i Bräcke kommun.

Hon efterträdde, efter förra valet, Yngve Hamberg (C) som suttit på posten i tolv år.

Partierna har lika många mandat, men (C) samarbetar med (FP) och (MP) och har därför fler röster.

Det finns de som pratar om en kupp...

Moderaterna driver oppositionspolitik i kommunen ensam, med sex mandat i fullmäktige. Men Veronica Eklund hoppas på ett Allianssamarbete inför valet som kommer.

Moderaterna har också skrivit historia under mandatperioden genom att lämna sin alternativa budget under två år.

– Vi vill krympa verksamheterna eftersom vi inte vill ha skattehöjning, säger hon. Vi tittar på vad vi har för uppdrag och hur mycket pengarna räcker till. 42 öre i skattehöjning är ganska mycket pengar och jag tycker vi skulle ha gjort en verksamhetsöversyn i första hand.

Men var konkret det ska skäras i verksamheten kan hon inte precisera, det måste göras tillsammans med verksamheterna.

– Vi kan ta skolan som exempel, där ligger vi väldigt högt i jämförelse med andra kommuner. Det måste till ett helhetsgrepp, när vi blir färre måste också kostymen krympas.

Hon säger också att skola, vård och omsorg är det stora uppdraget och därför skulle ett stort jobb kring detta ha dragits i gång för flera år sedan, när befolkningen började krympa.

Kommunen har en åldrande befolkning, vad är ert recept för att komma åt detta?

– Vi ska ha bra ekonomi så vi har råd med det vi ska. Vi måste sänka skatten för att attrahera inflyttning. Dessutom måste vi ha en bra vård och en jättebra skola.

Hon slår även fast att Bräckeborna ska vara stolta över där de bor.

– Stolthet är viktigt för mig och det kan vi vara om vi har en bra skola, bra kommunikationer och en bra äldreomsorg.

Moderaterna har sagt att de vill titta på en vattenkraftsåterbäring på bekostnad av skatteutjämningsbidraget. Hur ser du på det?

– Det är ingen fråga som vi har drivit eller ens diskuterat lokalt eftersom vi inte har någon vattenkraft.

Hur ska man kunna säga till folk att de ska flytta till Bräcke? Vad finns att erbjuda?

– Vi är en kommun som ligger väldigt bra till när det gäller pendling, vi har attraktiva boenden men vi kanske ligger lägre i lön än kommuner i södra Sverige. Men å andra sidan har vi lägre kostnader, inte minst på hus.

I dag ser Veronica Eklund en framtidstro hos invånarna. Hon nämner fiberföreningarna ute i byarna och ungdomar som stannar kvar.

– Visst har vi en utflyttning men vi måste titta lite inåt också och vara stolta över där vi bor och framföra det. Vi har ett bra företagsklimat med många små företag. Ett önskescenario skulle vara att alla dessa kunde anställa en person, men det kanske måste till mer förenklingar av regelverket.

Hon säger att E 14 och tåget är viktiga för att personer ska kunna bo i kommunen. Än viktigare kanske det är att få folk att stanna till också.

Det finns ett beslut att fullmäktige ska minskas med två mandat från 41 till 39. Vad tycker du om detta?

– Vi har lagt en motion om att minska till 31 mandat, nu finns det även möjlighet att minska till 21. Jag tycker det ska vara färre eftersom vi är så få invånare. Det är ett symbolvärde i det också.

Ditt recept inför nästa mandatperiod för att en kommun som Bräcke ska kunna leva?

– Vi måste först komma i kapp med ekonomin, sedan kan vi börja fundera på var vi ska satsa resurserna. Vi ska fortsätta vara attraktiva för våra företagare och vi måste marknadsföra pendlingsmöjligheterna. Vi måste hela tiden prata om det positiva och det som är bra.

Satsningen på fiber till alla senast år 2020 blir för många en stor kostnad för privatekonomin. Vad går att göra?

– Om jag fick önska fritt tycker jag att man skulle få någon form av utökat rotavdrag till detta. Det får man när andra jobb görs.

Veronica Eklund har bestämt sig för att ta bilen så lite som möjligt under 2014. Nu funderar hon på en app i mobilen med samåkningsmöjligheter. "Nu åker jag till Bräcke, vill någon åka med".

– Skulle det gå att få till i ordnade former vore det suveränt, avslutar hon.