Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortverket: Bynäset saneras 2014

Så fort snön och isen är borta inleds saneringen av Bynäset.
Det avslöjar Stefan Magnusson, markchef på Fortifikationsverket.

Det senaste året har Östersunds kommun – som fått tillbaka Bynäset från Försvarsmakten – och Fortifikationsverket gemensamt utrett hur en sanering ska gå till.

Nu ser saneringen ut att snart bli verklighet.

– Vi har gjort en överenskommelse med kommunen att sanera. Just nu pågår en utredning om exakt vilka områden som ska saneras. Det handlar bland annat om strandsträckor, säger Stefan Magnusson, markchef på Fortifikationsverket.

Området är fortfarande skyddsklassat av Försvarsmakten.

– Den klassningen kommer ligga kvar tills vidare. Men det är inget hinder för att sanera, säger Stefan Magnusson.

Bynäset är efter årtionden av bombardemang fullt med skarpladdad ammunition. Det som försvårar saneringen är att terrängen är kuperad och med kraftig vegetation. Vilket omöjliggör traditionell minröjning med fordon.

När sedan Fortifikationsverket – som förvaltar de militära fastigheterna i Sverige – under våren 2012 sa att det inte fanns pengar till sanering och i stället satte upp ett stängsel som helt stängde av tillträdet till Bynäset väckte det ont blod i Östersund.

– Skiten ligger kvar i marken. De borde städa upp efter sig istället för att skärma av och lämna all skit. Det duger inte att säga att de inte har några pengar. Den förklaringen skulle aldrig fungera för en privat markägare. De borde städa upp efter sig men uppenbarligen struntar de i det, var kommunalrådet Ann-Sofie Anderssons (S) kommentar till LT.

Planarkitekt Krister Frykberg är Östersunds kommuns representant i förhandlingarna med Fortifikationsverket. Nästa vecka ska han fortsätta diskussionen med Fortifikationsverket. Han är försiktigt hoppfull.

– Vi har kommit en bit på väg i diskussionerna med Fortverket. Framför allt så har vi pratat om sanering av strandpartier och vissa stigar, säger han.