Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortums flytt kostar kommunen miljonbelopp

Flytten av Fortum från Sveg till Stockholm drabbar Härjedalens kommun hårt.

– För varje person som lämnar Härjedalen förlorar vi 50 000 kronor, säger Ola Regnander, ekonomichef för Härjedalens kommun.

Nedläggningen av Fortums driftscentral är ett hårt slag för de anställda som nu tvingas flytta ned till Stockholm för att ha kvar jobbet. Om man väljer att flytta ned till Stockholm så måste ett antal familjer med barn följa med till huvudstaden.

Detta kan drabba Härjedalens kommun hårt eftersom man i slutändan kommer att förlora massor av skattepengar och skatteutjämningsbidrag från staten

Enligt Ola Regnander handlar det om 50 000 kronor i runda slängar för varje individ som lämnar kommunen.

– Rent hypotetiskt så försvinner 5 miljoner kronor om 100 personer måste flytta, säger Ola Regnander som ser Fortums flytt som ett hårt slag för Härjedalen.

– Vi har inte råd med det här. Vi behöver varje jobb, fortsätter Dan Regnander som inte utesluter neddragningar i kommunens budget ifall stora delar av de anställda med familjer väljer att flytta söderut.

– Vi måste minska på kostnaderna och det påverkar alla.