Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter ifrågasätta skolnedläggningen i Skålan

Nedläggningen av skolan i Skålan fortsätter att uppröra.

Under gårdagens fullmäktigesammanträde krävde föräldern Anette Nääs ytterligare svar om nedläggningen som genomfördes i höstas.

Annons

Efter mer än två år av diskussioner beslutade i våras ett oenigt kommunfullmäktige att Skålans skola och högstadiet i Rätan läggs ner. Och när höstterminen började för drygt en månad sedan hänvisades eleverna i de båda skolorna till Svenstavik respektive Åsarna.

Föräldrarna i Skålan tycker inte att kommunen hållit vad de lovat i samband med nedläggningen. I dag, under allmänhetens frågestund på kommunfullmäktiges sammanträde, krävde föräldrarna i byn via Anette Nääs svar på en rad frågor från kommunens politiker.

Föräldrarna undrade bland annat varför det inte erbjuds skolbarnomsorg i Skålan efter skoldagens slut, som det utlovades i samband med beslutet i våras.

Enligt verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) bedrivs fritidsverksamhet i anslutning till respektive skola, men att viss tillsyn även bedrivs i Skålan.

– Det här är bara ordförvrängeri. Vi var lovade fritids, eller vad vi nu ska kalla det, i byn. Därför känner vi oss lite lurade, säger Anette Nääs.

Under dagens frågestund ville föräldrarna även ha svar på varför skolskjutsarna inte planeras i högre utsträckning, varför ingen vuxen var med på skolskjutsarna under de två första skolveckorna som utlovats och varför det utdömda köket fortfarande används.

– Det finns en ambition att samordna skolskjutsarna, gärna med linjetrafiken. När det kommer till vuxna under skolskjutsarna är det entreprenören som har ansvaret över säkerheten, säger Torsten Medalen.

– Köket i Skålan är utdömt att laga mat i, men duger för uppvärmning av mat, fortsätter han.

Vidare ville föräldrarna ha svar på varför skolfastigheten, först efter nedläggningen, rustats upp och målats om. Enligt Medalen har restaureringen dragit ut på tiden eftersom det pratats om att lokalerna ska säljas.

– Men eftersom det även fortsättningsvis kommer att bedrivas kommunal verksamhet där måste huset rustas upp, säger Torsten Medalen.

Men Anette Nääs var inte nöjd med svaret:

– Jag hoppas att ni förstår att det här sticker i ögonen på oss som bor i Skålan, säger hon.