Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fortsätter det som nu så finns vi inte i handeln"

Trots att projektet "Min farm" var en succé så löser det inte böndernas problem.

Lars Nathanaelsson är nötdjursproducent i Norderåsen. Han var en av de åtta bönderna som ingick i pilotprojektet "Min farm".

– Det var sju kunder som beställde nötkött så det var roligt. Det är bra att det blir ett annat tänk, säger han.

Till vardags säljer Lars Nathanaelsson djur till slakt. Men han är positiv till idén att komma konsumenterna närmare.

– Det är skrämmande att det importeras så mycket och att konsumenterna är så pigga på att köpa det, säger han.

Under testperioden sålde han kött i 15 kilos lådor. För honom skulle det inte göra något att ha fler utlämningstillfällen per år.

– Det är nästan för mycket kött på en gång. Alla stadsbor som bor i lägenheter har inte plats för så mycket på samma gång så det skulle vara bättre att dela upp det till lite mindre partier, säger han.

Det finns problem med att sälja kött i länet och i Norrland. Det är stor konkurrens med allt vilt. Folk äter för mycket älg här, menar Lars Nathanaelsson.

– Skulle "Min farm" etablera sig i Stockholm och större städer så skulle det kunna växa rejält.

Under hösten fick pilothushållen chansen att besöka matproducenterna.

– Jag hade mellan tio och tolv personer här på rundvandring. Det märks att folk är intresserad av det man håller på med. Många vill se hur maten blir till.

Trots att det redan är många som visat intresse av att köpa kött direkt av lokala köttproducenter så löser det inte alla problem.

– Det är inte det ekonomiska som är avgörande. Jag är fortfarande beroende av slakteribranschen. Men det ska bli kul att se hur det slår nästa år när projektet är utvecklat, säger Lars Nathanaelsson.