Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta stölder på Rådhuset – trots låsta dörrar

Det gått ett halvår sedan Rådhuset låstes på grund av stölder i huset. Men trots att bara de anställda nu har möjlighet att ta sig in fortsätter stjälandet.

– De här stölderna sker otroligt snabbt. Det kan räcka med att man går ut för att hämta ett papper från kopieringsmaskinen, för att någon ska hinna stjäla både mobil och plånbok. Vi kan inte göra så mycket mer än att uppmuntra de som arbetar här att låsa efter sig när de lämnar sina kontor, säger säkerhetschefen på Östersunds kommun, Lars-Åke Wallin.

Att stölderna fortsatt även fast Rådhuset låsts tycker han inte är en anledning till att anse låsningen vara onödig.

– Jag ser det här som en tjänst mot medborgarna. Nu är det mycket enklare för dem att hitta rätt person att träffa, säger han.

I samband med att Rådhuset låstes byggdes det också en ny reception. Kommunen delade upp denna i två delar, där Kundcentret har ansvar för besökare från allmänheten och Internservice hjälper de som arbetar inom kommunen.

I Kundcentret står Linda Laretei Jönsson, som arbetat som receptionist sedan öppnandet i november.

– Nu tycker jag att det fungerar bra. I början kunde folk bli irriterade när de inte fick komma in direkt, och kalla Rådhuset för Fort Knox. Men när vi förklarat varför det är såhär brukar de flesta förstå, säger hon.

Att Rådhuset låstes berodde också på att personalen i huset kände sig otrygg, menar säkerhetschefen Lars-Åke Wallin .

– Många arbetar ensamma tidigt på morgnar eller sent på kvällen och då kan det vara ett orosmoment att inte veta vilka som befinner sig i huset, säger han.