Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt strid om privat hemtjänst i Krokom

Införandet av privata alternativ inom hemtjänsten i Krokoms kommun fortsätter att vålla oenighet.

Låsningen mellan de politiska blocken kvarstår efter kommunstyrelsens möte i tisdags.

Alliansen förbereder sig på att driva igenom frågan.

– På kommunfullmäktige i juni kommer att fattas beslut om att införa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

– Det är samma förslag som var uppe på fullmäktige i april som nu går tillbaka till fullmäktige med svar på de frågor som ställdes i samband med återremissen där, fortsätter Maria Söderberg.

Vid fullmäktigemötet i april var det en lång, och stundtals het, debatt om alliansens planer på att införa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, LOV, och det blev återremiss till kommunstyrelsen.

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot det här i kommunstyrelsen också. De vill inte ha den här valfriheten och möjligheten att fler företag bildas, säger Maria Söderberg.

Som LT tidigare skrivit är ambitionen att stärka äldres rätt att bestämma mer själva, samt öppna för kvalitetsförbättringar och nytänkande.

Både service- och omsorgstjänster föreslås ingå i förnyelsen.

De kommunalanställda är emot att lagen om valfrihet i hemtjänsten införs i nuläget. Det anses oklart hur förändringen kommer att påverka Kommunals medlemmar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har skrivit en gemensam reservation. Partierna hänvisar delvis till Kommunals påpekanden och att det är oklart vad som ska utföras privat inom hemtjänsten