Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt stort behov av familjehem

Många har hört av sig och vill bli familjehem i spåren av den pågående migrationskrisen. Familjehemscentrum har fullt upp med att utreda de som valts ut. Men de är glada om fler anmäler sitt intresse.

Familjehemscentrum är tänkt att fungera som en koordinationscentral för familjehemsrekrytering inom hela Jämtlands län. Vid starten i januari i år trodde man att det skulle göras runt 40 placeringar av barn i familjehem under året.

– Vi har i dagens läge varit med i 80 placeringar och har 15 till på gång, säger Maria Stafrén, som är teamchef för familjehemscentrum.

Ökningen, som alltså är mer än dubbelt mot prognosen, beror på ett ökat behov för människor som bor i länet men också på att antalet asylsökande barn som kommer hit ökat.

Men viljan att hjälpa till är stor, större än i många andra delar av landet.

– Familjer här anmäler sig fortfarande som familjehem och det är positivt att viljan finns, säger Maria Stafrén. På andra håll i landet är det svårt att få fram nya hem.

Det är ganska högt ställda krav för att bli ett familjehem och utredningen tar från ett par månader upp till fyra månader. För tillfället pågår en handfull utredningar av potentiella familjehem.

Med ett inflöde varje vecka på mellan fem och tio intresseanmälningar som skulle vilja bli familjehem så sållas det alltså ganska hårt bland familjerna. Ett första sonderande samtal med en socialsekreterare ligger till grund för om det startas en utredning eller inte.

Maria Stafrén betonar dock att det inte finns någon färdig mall för hur en familj bör vara och att de familjer som blir och är familjehem är så att säga vanliga familjer med allt vad det kan innebära.

Det har också saknats resurser att utreda de blivande familjehemmen men här är man just nu i begrepp att fördubbla utredningskapaciteten.

– För att bli ett familjehem så ska man ha en stabil familjesituation, säger Maria Stafrén. Under utredningen görs hembesök och det görs även kontroller på familjerna hos sociala myndigheter, försäkringskassan, polis och kronofogden.

Utredningarna syftar också till, förutom direkt lämplighet, att matcha ihop rätt barn med rätt familj. Det kan vara att barnet och det presumtiva familjehemmet har liknande intressen. Sedan vill vissa familjer ta emot tonåringar medan andra bara kan tänka sig yngre barn.

– De familjer vi redan har i vår familjehemsbank har varit fantastiska det här året, säger Maria Stafrén. Vi har kunnat få hjälp av flera av dem på mycket kort varsel när vi fått barn direktanvisade hit från Migrationsverket och även när barn och ungdomar tagit sig hit via andra vägar och sökt asyl på plats i länet.

Familjehemscentrum gör bedömningen att behovet av familjehem i länet kommer att öka även under nästa år.