Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt positivt för skidturismen

Den svenska skidturismen går för fullt trots finanskris och lågkonjunktur.

– Inför den kommande vintern investeras drygt 900 miljoner kronor i de svenska skidanläggningarna, säger Hans Gerremo, vd i branschorganisationen Sveriges Liftanläggningars organisation.

Annons

Finansoron och en svag kronkurs fick många svenskar att under den förra vintern välja de svenska skidbackarna före backarna i Alperna och i vissa fall även före soldränkta stränder.
– Det var drygt 2,4 miljoner svenskar som åkte skidor i de svenska anläggningarna förra året och totalt såldes liftkort för 1,2 miljarder kronor under förra vintersäsongen. Branschen fortsätter att satsa offensivt och det har även resulterat i att fler utländska skidåkare söker sig till de svenska backarna.
De utländska besökarna utgjorde drygt 25 procent av de som åkte skidor i Åre förra vintern och den största andelen av dem kom från de baltiska länderna och Ryssland. Den största andelen av de utländska skidturisterna i de svenska skidanläggningarna kommer från Danmark, Tyskland och Norge.
De stora investeringar som gjorts inför den kommande vintern har inte resulterat i så många nya liftanläggningar.
– Den största andelen av investeringarna gäller utökat boende och fler aktivitetsanläggningar samt system för tillverkning av snö, konstaterar Hans Gerremo.
Bland de större investeringarna finns en satsning på en kvarts miljon kronor på äventyrsanläggningen Experium i Lindvallen i Dalafjällen.

Mer läsning

Annons