Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt ökning av norsk gränshandel

Norrmännen fortsatte att handla i Sverige under fjolåret.
Gränshandeln mot Norge ökade med 3 procent och omsatte 16 miljarder kronor under 2013.

Annons

Gränshandeln stod för 4 procent av den totala detaljhandeln i Sverige i fjol. I vissa kommuner är gränshandelns bidrag till sysselsättningen mycket hög, exempelvis 22 procent i Strömstad och 14 procent i Haparanda. Det visar en kartläggning som HUI Research och Svensk Handel har gjort.

Utvecklingen i gränshandeln har under den senaste 20-årsperioden varit betydligt starkare än utvecklingen i övrig detaljhandel. Vi kan se att våra norska grannar även fortsättningsvis driver en stor del av denna utveckling.

Mot Finland och Danmark minskade handeln däremot och omsatte 7,5 miljarder kronor i fjol. Den totala gränshandeln uppgick till 23,8 miljarder kronor under 2013.

Eftersom prisskillnaderna mellan Sverige och Norge förväntas fortsätta bedöms gränshandeln mot Norge som goda även den närmsta framtiden.

Gränshandeln mot Danmark och Finland är i hög grad beroende av växelkursen, vilket innebär att gränshandeln redan idag måste arbeta med att erbjuda mer än bara låga priser.

– Den tid är förbi då gränshandeln bestod av några tillfälligt uppställda släpvagnar i Svinesund. Det blir allt viktigare för gränshandeln att erbjuda en attraktiv totalupplevelse för besökaren. För att fortsätta locka nya besökare måste handelsplatserna vara trivsamma att besöka och lätta att ta sig till. Det måste finnas ett brett utbud även av olika typer av service och tjänster, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, ansvarig för besöksnäringsfrågor på Svensk Handel.