Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt minus för landets studenter

Landets studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop. För genomsnittsstudenten slutar varje månad med ett minus på 868 kronor.

Annons

Det är lite bättre än 2008 då budgeten slutade på ett minus på 878 kronor, enligt beräkningar som Sveriges förenade studentkårer (SFS) gjort.
En förklaring är att SCB räknade fel på skopriset och överskattade inflationen för 2009. För studenternas del innebar det att studiemedlen räknades upp med 16 kronor extra, till 7 820 kronor.
– Att SCB inte kunde hålla reda på skopriset har visat sig mer lönsamt för studenterna än den samlade majoriteten i riksdagen. Det är bittert, säger Moa Neuman som är ordförande i SFS.
SFS målsättning är att ekonomin ska gå runt för studenterna.
– Därför är det jättepositivt att den studiesociala utredningen kommer att föreslå en höjning av studiemedlet med förhoppningsvis 500 spänn. Det är den största höjningen på jättelänge och skulle göra stor skillnad för massor av studenter.
Skral kassa gör att studenter avstår från att köpa kurslitteratur, tandläkarbesök och att åka och hälsa på sina föräldrar.
– Många jobbar vid sidan av och det går ofta negativt ut över studierna.
Förhoppningen är att den nya tandvårdscheck som infördes förra året ska leda till att fler studenter går till tandläkaren.
– Alla behöver kolla att de har friska tänder en gång om året.

Mer läsning

Annons