Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt jakt på professor till Mittuniversitet

Omvårdnadsprogrammet är Mittuniversitetets största utbildning. Trots det finns ingen professor som kan täcka upp på heltid.

LT har tidigare berättat att Mittuniversitetet i början av året sökt pengar för att kunna anställa en till professor men att det har varit svårt att anställa någon. Med för låg forskningskompetens finns risk att examinationsrätten dras in för de universitet som inte har tillräckligt med kompetent personal.

Lisbeth Kristiansen, prefekt på institutionen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund, berättar att de ännu inte har hittat någon professor, men att en annons är på väg ut.

– Vi behöver professorer i omvårdnad både i Östersund och Sundsvall. Vi har sammanställt en annons som vi hoppas innerligt på, säger Lisbeth Kristiansen.

Det finns ont om professorer inom omvårdnad i hela Sverige och Norden. Anledningen till det, berättar Lisbeth Kristiansen, är att de som vill bli professor inte hinner med att utbilda sig till det. Totalt finns det 29 lärosäten i Sverige som utbildar sjuksköterskor och helst ska det finnas omkring 50 procent av de som undervisar på utbildningsprogram ha doktorsexamen.

– De som arbetar som lektor hinner inte med att utbilda och uppgradera sig till professor eftersom de måste sköta så mycket annat, de är uppslukade i undervisning och har helt enkelt för mycket arbete ålagt dem. Vi önskar att de skulle kunna undervisa på 50 procent och forska resten av tiden så att de på sikt kan bli professorer, säger Lisbeth Kristiansen.

Mittuniversitetet har under året anställt sex stycken lektorer i omvårdnad varav tre ska arbeta i Sundsvall och tre i Östersund. Något som de på sikt hoppas ska ge bättre förutsättningar för att det ska bli fler professorer.

Just nu finns det två professorer i omvårdnad, som är i pensionsåldern, på institutionen för hälsovetenskap på Mittuniversitet. Lisbeth Kristiansen berättar att de hoppas kunna ha kvar dem på universiteten under en tid om de inte hittar några nya professorer.