Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt hög arbetslöshet - men ljust för hudspecialister

Hudterapeuter och plattsättare har en sak gemensamt. De kan båda se fram mot en gynnsam arbetsmarknad den närmaste tiden. Det visar en färsk prognos från Arbetsförmedlingen.

Sveriges ekonomi har vänt uppåt efter finanskrisen och många företag vädrar morgonluft. Men de positiva signalerna kommer inte att leda till några dramatiska förändringar för de många arbetslösa i Jämtlands län. Antalet sysselsatta personer beräknas bara öka med drygt en procent från slutet av 2009 fram till slutet av 2011.

Många företag uppger att de, i krisens bakvatten, redan har en viss kapacitet att producera mer och att de därför inte behöver nyanställa direkt. Men det finns några yrken i länet som kommer att efterfrågas särskilt mycket framöver enligt Arbetsförmedlingens prognos. Länets alla läkare, plattsättare, förskollärare och hudterapeuter har en gynnsam arbetsmarknad framför sig den närmaste tiden.

Desto mörkare ser det ut för de som söker arbete som barnskötare, vårdbiträden, lagerarbetare och företagssäljare. Där är läget det omvända med ett stort överskott bland respektive yrkeskategori.

Totalt kommer ändå arbetslösheten att minska i Jämtlands län. Kanske inte så mycket under det här året men fram till slutet av 2011 kommer den att gå ner från 9,1 procent till 6,7 procent enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Prognosen bygger dels på intervjuer med företagare i Jämtlands län och dels på statistik kring faktorer som påverkar arbetsmarknaden. Den genomförs görs två gånger per år och ligger till grund för hur Arbetsförmedlingen kommer att jobba med insatser för de som söker arbete.