Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt hemlighetsmakeri

Annons

Att Sverige saknar regler för redovisning av partibidrag är så konstigt att det nästan framstår som en lapsus; en självklarhet som ingen tänkt på att korrigera. Men så är det inte. Frågan har stötts och blötts i flera år, och det är samma parti som haft mest att vinna på att behålla locket på som agerat bromskloss.

Medan partierna bråkat om partibidragen, har Moderaterna, lokalt och nationellt, bedrivit en systematisk privatiseringspolitik. Tempot har närmast varit industriellt. Sedan maktskiftet 2006 har apoteksmarknaden, bilprovningen, delar av järnvägen och välfärden avreglerats. Stora värden ligger i potten för de företag som fått tillträde till de nya marknaderna. I våras gjordes exempelvis två omfattande affärer i apoteksbranschen; miljarder kronor bytte händer. I det ljuset är en diskret gåva till det statsbärande partiet både billigt och rationellt.

För bolagen som profiterar på avregleringspolitiken är det helt avgörande att de politiska besluten går deras väg.

Folkpartiet och Miljöpartiet har länge drivit frågan om lagstiftning kring partibidragen. 2010 anslöt sig Socialdemokraterna till kravet. Till slut blev trycket på Moderaterna för stort och man bytte fot. Eller gjorde man det? Nej, talet om ökad öppenhet har visat sig vara en förhalningstaktik.

Först i somras, efter flera års krumbuktande, kom ett urvattnat förslag från justitiedepartementet där frågan om de anonyma bidragen lämnades helt utan åtgärd.

I en debattartikel i torsdagens DN upprepade justitieminister Beatrice Ask att den nya lagstiftningen inte kommer att reglera anonyma bidrag som går till partiernas lokalorganisationer. Att Moderaterna ger grönt ljus till fortsatt hemlighetsmakeri är visserligen inte oväntat, däremot är det sorgligt att Ask fått med sig övriga borgerliga partier på denna linje.

Trots att regeringen tänker gå fram med en lag som enkelt kan rundas, försöker ändå justitieministern utmåla Moderaterna som öppenhetens främsta väktare. Egentligen, menar Ask, vill man gå längre i sin strävan mot ökad transparens, men organisatoriska och lagtekniska problem sätter stopp. Därför väljer regeringen att "ta initiativ till att utreda hur anonyma bidrag i framtiden helt kan förbjudas". I framtiden, då är vi alla döda...

Regeringen har haft flera år på sig att få en robust lagstiftning på plats till valet 2014. Så svårt kan det inte vara, i stort sett varenda europeiskt land har regleringar på detta område. Men i Sverige är det, för att citera justitieministern, "komplicerat". Eller så är det Moderaternas förhållande till näringslivet som är så komplicerat att det inte klarar en helt igenom öppen redovisning.