Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt häktad – dödläget består

Efter långt funderande kom så beskedet. Wikileaks Julian Assange är fortsatt häktad i sin frånvaro. Det är ett besked som innebär att dödläget består. Det är ett märkligt besked.

Det svenska rättsväsendet har att vänta sig en räkning på 74 miljoner från Londons borgmästare. Så mycket har bevakningen av Ecuadors ambassad kostat sen han för två år sen trädde in på ambassaden.

Assange har sen dess fått politisk asyl i Ecuador, men han tillåts inte lämna ambassaden på grund av den europeiska arresteringsorder som utfördades efter det svenska häktningsbeslutet för 1337 dagar – tre och ett halvt år sen! Detta fortsätter alltså.

Den häktade Assange blev internationellt känd sen den organisation han grundat, Wikileaks, tack vare källor i den amerikanska krigsmakten bland annat avslöjat amerikanska krigsbrott i Irak.

Det säger förstås inget om hans eventuella skuld i det våldtäktsmål som nu är på tapeten. Men det har självklart relevans för den hotbild mot Assange som han själv anger som orsak till att han inte vill låta sig förhöras i Sverige. Han är rädd för att bli utlämnad till USA.

Den rädslan är fullt begriplig.

Obegripligt är i stället det svenska rättsväsendets agerande. Åklagarens vägran att acceptera Assanges förslag att låta sig förhöras i London har inte bara inneburit ett helvete för Assange i och med en husarrest på över två år.

Åklagarens ovilja att söka en lösning, har också inneburit att de två kvinnor som anmält honom inte får ett bokslut över det de varit med om.

Inget tyder på att kvinnorna på något sätt kunnat föreställa sig de konsekvenser som deras beslut att gå till polisen fört med sig.

Få har förstått hur illa det svenska rättsväsendet understundom fungerar.

Av åklagarens plädering i gårdagens häktningsförhandling framgår att hon att bland annat anser att ett förhör i utlandet vore ett problem i sexmål eftersom man kan behöva höra parterna växelvis. Hon menar att det inte heller kan förenas med tvångsmedel som dna-prov. Åtminstone den som inte känner alla detaljer i målet frågar sig vad ett sådant test skulle bevisa i ett mål där båda parter uppgivit att samlag ägt rum.

Dödläget består alltså. Vad händer nu? Till att börja med kommer tingsrättens beslut att överklagas.

Från London meddelas att Assange ska gripas när han lämnar ambassaden även om den svenska häktningsordern försvinner. Han har nämligen också brutit mot brittiska borgensregler.

Tingsrätten misslyckades med att bryta dödläget. I väntan på ett överklagande måste vi kräva att åklagaren gör sitt. Så här kan det inte fortsätta.