Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt förtroende rödgröna i Östersund

De tre majoritetspartierna i Östersunds kommun verkar få ett fortsatt förtroende. När rösterna i 30 av de 35 valdistrikten var räknade så hade de rödgröna fått 51,8 procent av rösterna.

För ett av Östersunds tre nuvarande kommunalråd, Karin Thomasson (MP), var det aldrig någon tvekan.

– Jag utgår från att det blir ett rödgrönt styre i Östersund, sade hon redan tidigt under valvakan innan det fanns några lokala siffror att ta fasta på.

Och hennes prognos höll i sig. Strax efter klockan 23.00, när 30 av 35 valdistrikt hade räknats, så tydde allt på att den styrande majoriteten får ett förnyat förtroende i länets största stad. Det innebär att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan fortsätta regera tillsammans med Miljöpartiet.

– Jag tror att det beror på att vi har klarat ekonomin trots att vi haft en kris. Men också att vi har satsat och inte bara suttit och hållit i plånboken, säger Karin Thomasson.

Precis som på riksplanet så hade Miljöpartiet gått rejält framåt i Östersunds kommun. Från drygt 6 procent till 8 procent. Centerpartiet hade tappat rejält när nästan alla valdistrikt var räknade och Moderaterna hade gått kraftigt framåt, från 19,4 procent till 24,4 procent.

Valdeltagande var för övrigt relativt högt i Östersunds kommun.