Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt förtroende rödgröna i Östersund

De tre majoritetspartierna i Östersunds kommun verkar få ett fortsatt förtroende. När rösterna i 30 av de 35 valdistrikten var räknade så hade de rödgröna fått 51,8 procent av rösterna.

Annons

För ett av Östersunds tre nuvarande kommunalråd, Karin Thomasson (MP), var det aldrig någon tvekan.

– Jag utgår från att det blir ett rödgrönt styre i Östersund, sade hon redan tidigt under valvakan innan det fanns några lokala siffror att ta fasta på.

Och hennes prognos höll i sig. Strax efter klockan 23.00, när 30 av 35 valdistrikt hade räknats, så tydde allt på att den styrande majoriteten får ett förnyat förtroende i länets största stad. Det innebär att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan fortsätta regera tillsammans med Miljöpartiet.

– Jag tror att det beror på att vi har klarat ekonomin trots att vi haft en kris. Men också att vi har satsat och inte bara suttit och hållit i plånboken, säger Karin Thomasson.

Precis som på riksplanet så hade Miljöpartiet gått rejält framåt i Östersunds kommun. Från drygt 6 procent till 8 procent. Centerpartiet hade tappat rejält när nästan alla valdistrikt var räknade och Moderaterna hade gått kraftigt framåt, från 19,4 procent till 24,4 procent.

Valdeltagande var för övrigt relativt högt i Östersunds kommun.