Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtjänar Åsa Romson det här drevet?

Jurister brukar tala om att ett straff ska stå i proportion till brottet, för att spegla hur allvarligt samhället ser på det som inträffat. Frågan är hur man ska se på drevet mot Åsa Romson (MP) just nu. Står det i proportion till vad hon gjort?

De uttalade anledningarna till att Romson just nu är landets mest förföljda politiker är dessa:

a) hon har kallat flyktingkatastrofen på Medelhavet för "det nya Auschwitz",

b) hon har kritiserat beslutet om licensjakt på varg,

c) hon har strukit giftig bottenfärg på familjens båt.

Klumpigt, okunnigt och nonchalant. Definitivt. Hon har dessutom försökt försvara båtfärgsdebaclet, vilket är sällsynt dumt.

Men står det i proportion till det drev som pågår mot henne?

Låt oss göra en jämförelse.

Förre näringsministern Maud Olofsson (C) struntade i att berätta om en affär på 97 miljarder kronor för sina chefer. Senare ljög hon och vägrade svara på frågor i Konstitutionsutskottet. Eller så ljög hon inte alls, det är fullt tänkbart. Men i så fall ljög Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) när de påstod att de inte blivit informerade.

Vi hörde alltså minst en, möjligen två, ministrar ljuga om en affär som kostade skattebetalarna 30 miljarder kronor. Ändå blev det inget mediedrev att tala om och inga Facebookgrupper som krävde deras avgång, så vitt jag vet.

Jag kan inte heller minnas att det kom särskilt många avgångskrav på Carl Bildt (M) efter anklagelserna mot Lundin Oil om inblandning i krigsförbrytelser i Sudan, trots att Bildt satt i bolagets styrelse.

Vad är det som gör att vissa klarar sig helskinnade från anklagelser om grova tjänstefel och inblandning i folkrättsbrott, medan andra jagas och tvingas avgå för ett par Toblerone, en obetald räkning eller en miljöfarlig båtfärg?

Det är för enkelt att säga att politiker ska leva som de lär. Då skulle det gälla alla politiker. Det måste vara något annat. Jag ser fram emot forskning i ämnet.