Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande oroligt kring vattenkvaliteten

Var tredje kommuninvånare i Östersund oroar sig över vattnet.

– Det är fullt naturligt att folk är mer uppmärksamma på vattenkvaliteten nu och att de oroar sig mer.

Det säger VA-chefen på Östersunds kommun, Kolbjörn Rydén, i en presskommentar till undersökningen "Kritik på teknik 2013" som SKL, Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Undersökningen visar att 27 procent av Östersunds kommuninvånare alltid, ofta eller ibland oroar sig över vattenkvaliteten. I de övriga 100 kommuner som är med i undersökningen säger bara 15 procent att de känner oro.

Att Cryptosporidiumutbrottet för drygt tre år sedan är en av de avgörande orsakerna till fortsatt skepsis kring vattenkvaliteten, är kanske inte en helt vild gissning.

Samtidigt visar Östersundsinvånarna att de är nöjda med vattnet. 84 procent säger att de är nöjda och 82 procent dricker kranvattnet flera gånger varje dag.

Kommuninvånarna i Östersund är för övrigt väldigt nöjda med sophanteringen. 90 procent är ganska eller mycket nöjda med hur avfallshanteringen fungerar i Östersund och hela 94 procent anser att de får tillräcklig information om hur avfallet ska sorteras. Faktum är att Östersund, på de här områdena, får de bästa betygen bland samtliga undersökta kommuner.

Fast snöröjningen får inte riktigt tummen upp. 61 procent av kommuninvånarna är nöjda eller mycket nöjda med snöröjningen av de större gatorna vilket är sämre resultat än den senaste undersökningen från 2010.

Gatubelysningen, som LT tidigare har berättat om, bör bli bättre.

"Andelen som tycker att kommunen bör öka resurserna till gatubelysning är den näst högsta av alla de jämförda kommunerna", skriver kommunen på sin hemsida.