Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande ingen el i Hosjöbottnarna

Att kunna dricka varmt kaffe och läsa tidningen på morgonen tar de flesta svenskar för givet, men inte de boende i Hosjöbottnarna i Hallenbygden. Där är man fortfarande år 2010 utan el.

I går träffade de Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C), det sista hoppet i deras långa kamp för en dräglig elförsörjning.

I november 2008 var LT:s reportageteam på besök i Hosjöbottnarna hos Daniel Persson, som tog dem runt och visade det lilla vattenkraftverk, en prototyp aldrig menad för praktiskt bruk, som utgjorde byns elförsörjning. Verket gick ständigt sönder och Daniel, som är renägare i Tåssåsens sameby och äger och driver turistanläggningen De Åtta Årstiderna, fick hela tiden stiga upp om nätterna och gå ut och försöka laga.

Då såg det ändå ganska hoppfullt ut, efter att i många år själva ha försökt lösa situationen bland annat genom att söka bygdemedel, hade landshövdingen Britt Bohlin engagerat sig och lovade hjälpa dem.

Men det blev inget av med det, ärendet på länsstyrelsen avslutades ogjort och Daniel och de övriga sex fasta byborna – de är fler på sommaren – var tillbaka på ruta ett i sina försök att få en fast elkabel dragen till byn.

Till råga på allt gick det provisoriska leksakskraftverket sönder ordentligt.

– Det har nu varit trasigt i åtta veckor, så vi har kört ett litet dieselaggregat på kvällarna för att klara frysboxarna, säger Daniel och tillägger:

– Det är inte roligt att inte kunna köra tvättmaskin och sådana saker, i Sverige 2010.

Det är nog jobbigt för Daniel och Mia som är 30. Övriga är betydligt äldre och det blir förstås inte lättare med åldern; 92-årige Folke kommer i år att övervintra i Hallen.

– Han hade gärna velat bo kvar men han törs inte, säger Daniel.

Situationen har blivit helt ohållbar och de boende i byn, som ligger cirka 25 kilometer från Bydalen, har nått vägs ände. Så Daniel gjorde det sista som återstod: han ringde till Åre kommun för att be dem om hjälp. I går träffade de kommunalrådet Eva Hellstrand (C) vid ett möte i kommunhuset.

Daniel tyckte mötet var positivt.

– Vi beskrev situationen, att läget är ohållbart, man står och famlar i mörkret, bokstavligt talat, och vi vet inte vart vi ska vända oss.

Kommunledningen hävdade att de inte känt till situationen, vilket Daniel ser som något av ett försvarstal för att de inte gjort något tidigare.

– Men Eva Hellstrand lovade att hon skulle ta tag i saken och prata med näringsdepartementet för att få till ett möte och se om det finns någon annan väg att gå för att snabbt få fram medel till en elkabel. Det är ju det vi vill i första hand, en elkabel så att vi kan anslutas till det allmänna elnätet.

Hellstrand lovade agera snabbt eftersom tiden är begränsad. Den 13 oktober är sista mötet i denna mandatperiod, därefter är det oklart vem som bestämmer i kommunen.

LT frågade också Eva Hellstrand om hon tänker hjälpa Daniel och övriga bybor.

– Ja, vi ska försöka och göra vad vi kan, sade hon.