Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsministern missar helheten

Onsdagen 19 maj 2010 var ytligt sett en triumfens dag för försvarsminister Sten Tolgfors och alla andra anhängare av det ” nya försvaret”. Äntligen fick de med riksdagens hjälp död på värnplikten, symbolen för det ” gamla försvaret”.

Det bör ha glatt flera inflytelserika vänner till Tolgfors:

Generalerna i högkvarteret som i anpassningen till NATO tvingat fram så höga beredskapskrav på våra förband i internationell tjänst att värnplikt inte duger som rekryteringsbas.

Anhängare av en aktiv och offensiv utrikespolitik. De vill ha handlingsfrihet för snabba insatser som ett värnpliktsbaserat försvar utan tvekan varit en broms för.

Försvarsindustrin som under decennier haft värnplikten som klassisk konkurrent om försvarspengarna.

Men säg den glädje som varar länge.

Torsdagen 20 maj 2010 bör Tolgfors och dennes vänner – om de har något sinne för realiteter – ha satt frukostkaffet i halsen.

Folkpartiet gick till attack. Inte för att rädda värnplikten – den har partiet sedan länge bekämpat – men för att rädda väsentliga delar av det gamla försvaret.

Pendeln har svängt alltför mycket till övers för förmån för internationella insatser. Gotland ska kunna försvaras. Fem brigader ska kunna mobiliseras. Nuvarande grundorganisation får inte minskas. (Allians-regeringen har sagt samma sak men det var av uppenbart taktiska skäl inför årets riksdagsval. ÖB har i sitt underlag till försvarsbeslutet år 2009 räknat med att åtminstone ett arméregemente och en flygflottilj måste läggas ned). Luftvärnssystem ska vidmakthållas. Krigsplanläggningen ska återupptas.

Folkpartiets revolt har värde. Inte därför att det är realistiskt ur ekonomisk synvinkel.

Man vill ha kvar 100 JAS-plan. Det betyder fritt fram för Saab att föreslå nya kostsamma uppgraderingar av planet, ”Super-JAS aktualiserades i samband med den i och för sig misslyckades Norgeaffären 2008.

Värdet ligger i att det är en allvarlig varningssignal till alla aktörer, inklusive Folkpartiet.

Värnplikt är inte bara en rekryteringsmetod. Det är en försvarsprincip.

Hela befolkningen måste äga och ha kontroll över försvarsmakten. Det är därför helt oacceptabelt att denna princip överges med sex riksdagsrösters övervikt, vilket skedde 19 maj. Nu måste substansen i denna försvarsprincip och i det ”gamla försvaret ” räddas.

Men då måste försvarsminister Sten Tolgfors sluta med att med en papegojas envishet och ordval bortse från det ”nya försvarets” svagheter och från de kvaliteter som fanns i det ”gamla försvaret” .

Carl Björeman

Generallöjtnant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel