Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret: TPB:s verksamhet tillåten

The Pirate Bays verksamhet är helt tillåten, hävdade Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson i sin plädering i målet mot fyra män bakom sajten.

Annons

– Åklagaren har sagt att det inte är tekniken som står inför rätta, men det är tekniken på Pirate Bay och hur den används som gör att den är tillåten, sade Nilsson.
Han påpekade också att åklagaren i åtalet hävdar att merparten av det utlagda materialet på The Pirate Bay är upphovsrättsskyddat material.
– Men det finns inget som helst stöd för det i utredningen, sade Nilsson.
– Det är en fullt laglig teknik som Pirate Bay tillhandahåller. Det är en öppen sajt där användarna själva lägger upp material. Det finns visserligen mycket skyddat material men det är ett internetproblem, inte ett Pirate Bay-problem. Bittorrent-tekniken kan användas för lagliga eller olagliga syften på Pirate Bay precis som på Google eller My Space och för en fällande dom räcker det inte med att någon i Pirate Bay har en kaxig attityd eller en politisk uppfattning, fortsätter Nilsson.
Advokat Nilsson avvisade också åklagarens påstående att männen bakom sajten tjänat miljoner på verksamheten.
– Det är inte visat att Fredrik Neij tjänat några pengar, bara att Pirate Bay haft vissa reklamintäkter som gått till att betala sajtens kostnader.

Ola Salomonsson, ombud för Gottfrid Svartholm Warg, hävdade att åklagaren helt har missuppfattat utgångspunkterna för de reklamintäkter The Pirate Bay haft. Salomonsson hävdade att det inte handlar om 64 reklamplatser, som åklagaren utgått ifrån, utan bara fyra.
– Och då skulle vi hamna på inkomster på omkring 725 000 kronor i stället för miljonbelopp, sade Salomonsson.
Han tog också upp det faktum att man via The Pirate Bay kan komma åt både upphovsrättsskyddat och icke skyddat material. Åklagaren har i åtalet påstått att merparten är skyddat, men den enda utredning som gjorts av den saken är den åtalade Peter Sundes kontroll. Enligt den kopplade 80 procent av de utlagda torrentfilerna till icke skyddat material.
Salomonsson var också kritisk mot branschens skadeståndskrav på 117 miljoner kronor mot de fyra åtalade.
– Sällan har jag gått in i ett mål där man haft så svårt att bryta ned det här till en konkret skada, sade han.

Peter Sundes advokat Peter Althin krävde att hans klient skulle frikännas, eftersom han inte har något ansvar för The Pirate Bay.
– Han har inte den position som krävs, och det är inget brott att han känner de här andra personerna, sade Althin.
Advokaten hade också synpunkter på de höga skadeståndskraven och hänvisade till vittnesmålet från Roger Wallis, professor emeritus på KTH. Wallis hävdade att musikbranschen totalt sett i själva verket tjänar på fildelningen, och angreps hårt av branschens företrädare som ifrågasatte hans akademiska trovärdighet.
Althin använde orden ynkligt och kränkande när han beskrev branschföreträdarnas agerande gentemot Wallis.
– De angrep personen i stället för hans argument, sade Althin.

Mer läsning

Annons