Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstudie öppnar för ny nationalpark i Vålådalen

En förstudie om att bilda en ny nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags är klar. I veckan skickas den ut på remiss till berörda.

En nationalpark innebär ett speciellt skydd och det här kan bli Sveriges 30:e nationalpark.

Naturvärdena bedöms som mycket höga i det storslagna fjällområdet som har karaktär av vildmark.

– En nationalpark är ett väldigt starkt varumärke och kommer man överens skulle nationalparken kunna vara klar inom 3-5 år, säger Kristina Jonson som hållit i förstudien på länsstyrelsen.

Fler besökare kan förväntas i en nationalpark och högre marktryck, hur ska man se på det?

– Besöktrycket är litet i Sverige jämfört med internationella stora parker. Det handlar mycket om bra stigar och kanalisering av turisterna så de vet vart de ska ta vägen.

– Sedan några år skriver Naturvårdsverket om samtliga skötselplaner eftersom man vill visa upp det som ska skyddas på ett bra sätt och göra det tillgängligt.

Länsstyrelsen är klar med den förstudie som visar att förutsättningarna för bildandet av en nationalpark i Vålådalen ser hyfsat bra ut.

– Utgångsläget är ganska bra när det gäller vissa saker, det här är statens mark och vi behöver exempelvis inte lösa en massa privata markfrågor. När det gäller alla som bor runt om och är beroende av olika saker återstår mycket prat innan det här är klart, säger Kristina Jonsson.

Förstudien innehåller en sammanställning över naturvärden, pågående aktiviteter och andra delar. Den består av tio avsnitt.

Hur jakt kommer att se ut i en nationalpark och om det ska tillåtas jakt finns det inga svar på i förstudien. Inte heller vad som ska vara tillåtet ur turistiskt verksamhet.

– Vi kan inte svara exakt på vad som är möjligt att göra i en nationalpark i det här läget. Många kan tycka det är en besvikelse, men sådant ska göras klart i en fortsatt process, konstaterar Kristina Jonsson.

Remisstiden går ut den sista september och i höst ska Naturvårdsverket kunna ge besked om ja eller nej till en fortsatt process.

Berörda kommuner, rennäringen, ett flertal organisationer och jaktklubbar ingår bland de som ska yttra sig.

– Grunden för nationalpark finns och frågan är om de olika intressena kan samsas, säger Kristina Jonsson.

Hon bedömer att rennäringen har backat mycket från rättighetsfrågan och att man säger sig vilja ha en samförvaltning där de kan vara med och påverka.

Finns det öppningar som innebär att myndigheter går rennäringen till mötes jämfört med tidigare?

– Absolut och tittar man på andra nationalparker så finns olika typer av förvaltningsråd och samförvaltning där man lyssnar på ortsborna, säger Kristina Jonson.

Finns det områden där intressen står mot varandra och ni behöver ta något varv till?

– Det ska vi försöka identifiera i remissrundan. Vi har haft arbetsgrupper där mycket stötts och blötts och om vi missat något vill vi få reda på det, enligt Kristina Jonsson.