Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstklassig lyrik med Hello Saferide

/
  • Annika Norlin alias Hello Saferide spelade på Gamla teatern i fredags. Sällskap på scenen hade hon av musikerna Fredrik Swahn, Andrea Kellerman, Fredrik Hultgren, Östersundssönerna Magnus Eklund och Jens Lagergren.

Att tycka om Annika Norlins musik är som att ha en relation med en schizofren man och vilja umgås med alla hans personligheter samtidigt. Men inte få det.

Annons

Och det är lite jobbigt på något sätt. Jobbigt, men bara att acceptera. Under fredagskvällen var Annika Norlin Hello Saferide på engelska och inte lika förbannad som hon var under sommarens Storsjöyra med sitt svenska alterego Säkert! Nu handlar inte historierna om våldtäktsmän som borde skjutas. Nu är det i stället vardagsmagin som står i fokus: Som att förlora oskulden, ha en stor längtan norrut, eller tanken på att kunna bli liten igen och få tillbaka all den service man en gång fick av sina föräldrar.
Tonen är ofta underfundig och humoristisk, men aldrig, aldrig utan den där lilla sorgkanten. Och det är också det som gör Annika Norlins musik till förstklassig lyrik. Det är som om hon har haft en hel byrålåda full med längtande texter som bara väntat på att få bli tonsatta, bara väntat på att få någon som lyssnar. Och i en strid mellan svenskan och engelskan måste jag ändå erkänna att en Norlin på svenska svider mer. På sitt modersmål är det som om hela hon blir mer självsäker, och får mer jävlaranamma.  
På senaste plattan ”More modern short stories from Hello Saferide”, som självklart spelade huvudrollen i helgen, är det Andreas Mattsson från Popsicle som snickrat ljudbilderna. Ett jobb han lyckats bra med, låtarna har alla sina egna identiteter. Sångrösten som föddes med det grovhuggna jämtländska uttalet förra året har Annika Norlin behållit och det är till hennes fördel. Sången känns mycket mer avslappnad nu än den var på första skivan ”Introducing Hello Saferide.”
De gamla låtarna glöms inte heller bort. Publiken jublar åt bland annat ”The Quiz”, frågeformuläret för singlar, och ”Long lost penpal”, som också blir ett av extranumren tillsammans med, får vi veta, mest önskade ”Get sick soon”.
”Jag är så sjukt nervös för att spela i Östersund”, Det var det första en märkbart tagen Annika Norlin sa på scenen innan hon blev varmare i kläderna.
Jag ska tala direkt till dig, Annika. Nervös hade du inte behövt vara. Jämtarna skulle hämta upp dig på flygplatsen när som helst. Vare sig du kommer som Säkert! eller Hello Saferide.

Mer läsning

Annons