Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstärkning av Strömsunds poliskår

De är efterlängtade och nu har de kommit. Petra Boman och Karin Fors är Strömsunds nya poliser.

Annons

På ett och ett halvt år har sex polistjänster försvunnit i Strömsund och Hotings polisstation är fortfarande öde. Men nu har polisstyrkan alltså förstärkts med polisassistenterna Petra Boman och Karin Fors som just avslutat den två och ett halvt år långa utbildningen i Umeå. De jobbar på närpolisen och kommer att ha ett omväxlande jobb där de kommer att varva utredningar med utryckningar exempelvis. Oregelbundna arbetstider ingår också i jobbet.

– Men jag ser inte det som något problem nu. Det känns bara roligt att komma ut och jobba på riktigt, säger Petra Boman.

43-åriga Petra berättar att hon kommer att veckopendla till Storuman där hon har man, två barn och en hund.

– Jag har nog alltid velat bli polis och sökte redan som 20-åring men kom inte in då, säger hon.

I stället blev det jobb på Storumans flygfält med olika arbetsuppgifter som arbete i flygtornet. 2008 lades flygfältet ner och Petra har efter uppsägningen även jobbat på Storumans kommunkansli med att diarieföra post och mejl.

– Att arbeta på kontor passade inte mig alls. Jag bestämde mig för ge polisyrket en chans till, säger hon.

27-åriga Karin Fors är även hon veckopendlare. Karin bor 14 mil bort i Oviken där hon har sambo och hund även hon.

Karin har jobbat på Ica i flera år och sökte till polishögsskolan utan att ha några förväntningar på att komma in första gången.

– Jag hade väl tur, samtidigt som jag känner att det här yrket passar mig. Det är omväxlande och fullt av utmaningar, säger hon.

I dagsläget arbetar tio poliser i Strömsund samt en civilanställd i receptionen.

– Här finns en relativt låg medelålder, men det är också bra att det finns äldre här med sina erfarenheter. Nu har vi ju inte jobba här så länge men våra kollegor är duktiga på att lära ut. Kanske kan vi också bidra med några nya idéer, säger Petra.

På frågan vad som gör en bra polis svara de:

– Det är bra om man är lugn, något av en problemlösare och kan lyssna, säger Karin.

– Ja. det gäller att möta människor med värdighet oavsett vilken situation de befinner sig i, säger Petra.

Den nya sammanslagningen till en myndighet i stället för 21 som träder i kraft 2015 ser de som något positivt.

– Jag tror att det kommer att bli lättare att jobba över länsgränserna och att vi kommer att arbeta mer enat och på samma sätt i landet, säger Karin.